Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 26. januára 2013

Rugellach s marcipánom a čokoládou na deň, keď majú stromy Nový rok


Tieto fantasticky jemné plnené rohlíčky sa dostávajú na slávnostný stôl dvakrát do roka, a to na Chanuku (sviatok svetiel začína 25. dňa v židovskom mesiaci kislev a trvá 8 dní) a Tu bi-švat (ako názov naznačuje, podľa židovského kalendára sa oslavuje 15. deň mesiaca ševat) a označuje sa aj ako Nový rok stromov. Tento rok 5773, pripadol tento sviatok na 25. – 26. januára  a na budúci rok padne na 15. – 16. januára (5774). Buďme úctivý k prírode, je to predsa ešte stále náš raj.

Pôvodne bol recept na tieto rohlíčky oveľa skromnejší. Namiesto smotanového syra sa pridalo zopár lyžíc kyslého mlieka a cesto sa plnilo iba orechmi.

Cesto:

250 g masla (nie margarín!)
250 g mascarpone alebo lučiny (môže byť aj Philadelphia)
320 g polohrubej múky
110 g cukru
štipka soli

Z uvedených ingrediencií som zamiesila hladké cesto, rozdelila na dve časti,  zabalila do potravinovej fólie a na noc som ich vložila do chladničky odpočívať.

Plnka:

100 g marcipánovej hmoty
100 g nalámanej kvalitnej čokolády
100 g nalámaných vlašských orechov
zopár lyžíc domáceho marhuľového džemu

Okrem toho:

1 vajce na potieranie
zopár lyžíc vanilkového cukru na obalenie

Prvý bochník som položila na pracovnú dosku posypanú múkou a roztiahla valčekom do tenkého kruhu. Ten som rozrezala na 8 častí, kažú časť vzniknutého trojuholníka som natrela marhuľovým džemom, posypala marcipánovou masou nastrúhanou na hrubom strúhadle, do širšej strany trojuholníka som nasypala čokoládu s orechmi a rýchlym ťahom som zmotala rohlíčky smerom k stredu (cesto je veľmi krehké), preniesla na plech vystlaný papierom na pečenie, potrela rozšľahaným vajíčkom (rovnako som postupovala aj s druhým bochnikom) a šupla do rozpáleje rúry na 180°C a piekla cca 20 minút. Hotové rohlíčky som vybrala z rúry, ešte horúce som ich posypala vanilkovým cukrom a nechala vychladnúť.
 
Roztápajú sa v ústach, stojí to za pokus a sú vynikajúce aj na druhý deň.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára