350 g múky (hladká a polohrubá 1:1)
100 ml vlažného mlieka
70 g krupicového cukru
20 g čerstvého droždia
1 vajce
80 g masla
1 - 2 PL jogurtu
1 PL zemiakového pyré (môže byť aj v prášku)
Plnka:
150 g mletých vlašských orechov
60 g krupicového cukru
1 vrecko škoricového cukru
1 jablko
100 g mascarpone
marhuľový lekvár
Pripravím si kvások z vlažného mlieka, cukru,
trošky múky a droždia. Keď nabubloce, vlejem ho do nádoby, v ktorej som
zohriala maslo, pridala jogurt, vajce, zemiakové pyré a preosiatu múku.
Vypracujem lesklé, kompaktné cesto, prikryjem a nechám kysnúť na teplom
mieste niekoľko hodín.
Medzi tým si pripravím plnku: očistím jablko,
nastrúham na hrubom strúhadle, pridám cukor, škoricový cukor, mascarpone a postupne
prisypávam orechy a miešam, kým nedostanem krémovú masu. Ak by bola
tekutá, možno pridať 1 vajce, príp. ešte orechy.
Zapnem rúru na 200°C a vložím do nej nádobu s vodou.
Keď je cesto dostatočne nakysnuté, rozvaľkám ho na múkou vysypanej pracovnej
doske, najprv potriem povrch marhuľovým lekvárom a potom dôkladne
rozotriem plnku, okraje cesta zahnem tak, aby plnka nevytiekla, povrch potriem
rozšľahaným vajcom a vsuniem do rúry na cca 30 minút.
Keď sa upiekol, vyberiem a celý povrch potriem
domácim karamelovým krémom, až potom ho nechám vychladnúť a podávam s kávou v tento
slávnostný deň, kedy sa kriedou napíše nad vstupné dvere domu výraz
20-C+M+B-13
(t. j. Christus mansionem
benedicat - Kristus nech žehná tento dom).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára