Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

nedeľa 6. januára 2013

Trojkráľový koláč

Cesto:
350 g múky (hladká a polohrubá 1:1)
100 ml vlažného mlieka
70 g krupicového cukru
20 g čerstvého droždia
1 vajce
80 g masla
1 - 2 PL jogurtu
1 PL zemiakového pyré (môže byť aj v prášku)
Plnka:
150 g mletých vlašských orechov
60 g krupicového cukru
1 vrecko škoricového cukru
1 jablko
100 g mascarpone
marhuľový lekvár

Pripravím si kvások z vlažného mlieka, cukru, trošky múky a droždia. Keď nabubloce, vlejem ho do nádoby, v ktorej som zohriala maslo, pridala jogurt, vajce, zemiakové pyré a preosiatu múku. Vypracujem lesklé, kompaktné cesto, prikryjem a nechám kysnúť na teplom mieste niekoľko hodín.

Medzi tým si pripravím plnku: očistím jablko, nastrúham na hrubom strúhadle, pridám cukor, škoricový cukor, mascarpone a postupne prisypávam orechy a miešam, kým nedostanem krémovú masu. Ak by bola tekutá, možno pridať 1 vajce, príp. ešte orechy.

Zapnem rúru na 200°C a vložím do nej nádobu s vodou. Keď je cesto dostatočne nakysnuté, rozvaľkám ho na múkou vysypanej pracovnej doske, najprv potriem povrch marhuľovým lekvárom a potom dôkladne rozotriem plnku, okraje cesta zahnem tak, aby plnka nevytiekla, povrch potriem rozšľahaným vajcom a vsuniem do rúry na cca 30 minút.
 
Keď sa upiekol, vyberiem a celý povrch potriem domácim karamelovým krémom, až potom ho nechám vychladnúť a podávam s kávou v tento slávnostný deň, kedy sa kriedou napíše nad vstupné dvere domu výraz  
20-C+M+B-13
(t. j. Christus mansionem benedicat - Kristus nech žehná tento dom).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára