Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

nedeľa 8. decembra 2013

Liaty perník

Mmmm....tento rýchly, nekomplikovaný a aromatický koláč, nech by mal nálepku s názvom „liaty“ či „na plech“, stále by vykúzlil adventnú, predvianočnú chuť na jazyku a okrem toho je šťavnatý a mäkký, proste sa rozplýva na jazyku. Ja som musela hneď na druhý deň upiecť ďalší, lebo sa ho rodina nevedela dojesť.

Vyskúšajte a uvidíte, že Vás a Vašich blízkych presvedčí, že sa dá vylepšiť nálada v tomto mrazivom a veternom počasí aj takýmto jednoduchým koláčom a možno ho zaradíte medzi tradičné rodinné recepty.
100 g hladkej špaldovej múky
100 g hladkej múky extra špeciál 00
1/2 ČL kypriaceho prášku
1/2 ČL jedlej sódy
štipka soli                  
150 g hnedého krupicového cukru
50 g lesného medu
2 vajcia
100 ml oleja
200 ml plnotučného mlieka
3 PL slivkového lekváru
1 PL orechového likéru
1 ČL perníkového korenia
1 vrecko škoricového cukru
1 PL kakaa
1 PL svätojánskeho chleba (nemusí byť)

Okrem toho

cukrová poleva
zopár jadier surových mandlí zbavených šupiek
kto má rád môže do cesta primiešať aj sušené ovocie, hrozienka a pod.

Celé vajcia s cukrom a medom šľahám zopár minút, potom postupne prilievam olej, mlieko, likér a ukončím pridaním hustého domáceho slivkového lekváru.

Zapnem (tentoraz plynovú) rúru na 170°C.

Obe múky zmiešam s kypriacim práškom, sódou, štipkou soli, perníkovým korení, škoricovým cukrom a na prach pomletým svätojánskym chlebom a postupne prisypávam k vaječnej zmesi a neustále šľahám. Nakoniec prisypem kakao a ešte raz poriadne prešľahám, ochutnám a keď nič nechýba, tak cesto vylejem do formy vystlanej papierom na pečenie a vsuniem do vyhriatej rúry na cca 10 minút. Potom vyberiem a jemne povtláčam celé mandle do cesta a vsuniem späť na cca 30 minút, aby sa upiekol (skúška vpichnutím špajdle do stredu). Mandle dávam do koláča preto o niečo neskôr, aby neklesli na dno koláča a pekne sa upiekli na povrchu, pretože cesto je dosť tekuté.

Kým sa cesto upečie, vymiešam práškový cukor s pár kvapkami vody, príp. orechového likéru do hladkej hustejšej tekutiny.

Perník vyberiem a ešte horúci rovnomerne potriem celý povrch cukrovou polevou a nechám vychladnúť.
My sme nevydržali a ešte vlažný sme si nakrájali a s neuveriteľnou chuťou zjedli k poobednej káve, proste hotová lahôdka pre sladkojedov. Už iba tento kúsok sa mi podarilo uchmatnúť a vyfotiť J.

Pozn.: Ja som si tento korenisto voňajúci svätojánsky chlieb,  pomletý doslova na prach, kúpila v Chorvátsku na ostrove Vis, kde sa vyskytuje na každom kroku, visí len tak na stromoch.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára