250 g polohrubej múky
125 g masla (82%)
50 g krupicového cukru
50 g marcipánovej hmoty
1 PL rumu
1 vajce
Maslo izbovej
teploty vyšľahám s cukrom, pridám celé vajce, rum, nastrúhanú marcipánovú hmotu
(ja som použila ten svoj pseudomarcipán z mrazničky – viď v receptoch) a nakoniec
postupne prisypávam múku, ale tú už dôkladne spracovávam rukami. Dno tortovej
formy vysteliem papierom na pečenie a ešte tvarovateľné cesto roztlačím až
po jeho okraje. Formu s cestom vložím na hodinu do chladničky, aby masa
poriadne stuhla.
Maková
plnka:
200 g mletého maku
1 PL krupice
350 ml plnotučného mlieka
4 PL medu
1 vajce
1 PL rumu
1 PL domáceho slivkového
lekváru
V hrnci
dám zovrieť mlieko s medom, vsypem mak, krupicu, minútu povarím,
odstavím, zamiešam do plnky slivkový lekvár a po vychladnutí prilejem rum
a vmiešam vajce.
Jablková
plnka:
650 g jabĺk
50 g hrozienok
2 PL krupicového cukru
50 ml vody
1 vrecko vanilkového
pudingu
1 ČL škorice
zopár kvapiek vanilkovej
esencie
Jablká
zbavím šupky a jadrovníkov, nakrájam na kocky, vsypem do hrnca, presypem
cukrom a chvíľku podusím, nevarím(!), aby nevzniklo pyré. Vo vode
rozmiešam pudingový prášok, prilejem do dusených jabĺk, ktoré tiež pustili šťavu
a uvarím krém, ihneď odstavím, pridám škoricu a hrozienka. Až keď plnka
vychladne, pridám esenciu.
Finalizácia torty:
Rúru
zapnem na 180°C. Z chladničky vyberiem cesto pripravené už v tortovej
forme, rovnomerne nanesiem polovicu makovej plnky, na ňu rozotriem celú jablkovú
plnku a nakoniec navrstvím druhú polovicu makovej plnky. Pekne ju uhladím
a vsuniem na cca 45 – 50 minút do vyhriatej rúry.
Keď je
torta upečená, nechám ju vychladnúť vo forme (horúca má tendenciu sa rozlomiť),
rozopnem, vrch prelejem cukrovou polevou, okraje bohato natriem domácim
karamelovým krémom (viď v receptoch) a na jeden deň nechám odstáť na
chladnom mieste, aby sa chute dobre spojili.
Je to
naozajstná slávnostná, sýta a šťavnatá lahôdka pre makomilov, čosi fantastické.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára