Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 21. decembra 2013

Makovo-jablková torta

Krehké cesto:

250 g polohrubej múky
125 g masla (82%)
50 g krupicového cukru
50 g marcipánovej hmoty
1 PL rumu
1 vajce

Maslo izbovej teploty vyšľahám s cukrom, pridám celé vajce, rum, nastrúhanú marcipánovú hmotu (ja som použila ten svoj pseudomarcipán z mrazničky – viď v receptoch) a nakoniec postupne prisypávam múku, ale tú už dôkladne spracovávam rukami. Dno tortovej formy vysteliem papierom na pečenie a ešte tvarovateľné cesto roztlačím až po jeho okraje. Formu s cestom vložím na hodinu do chladničky, aby masa poriadne stuhla.  

Maková plnka:

200 g mletého maku
1 PL krupice
350 ml plnotučného mlieka
4 PL medu
1 vajce
1 PL rumu
1 PL domáceho slivkového lekváru

V hrnci dám zovrieť mlieko s medom, vsypem mak, krupicu, minútu povarím, odstavím, zamiešam do plnky slivkový lekvár a po vychladnutí prilejem rum a vmiešam vajce.

Jablková plnka:

650 g jabĺk
50 g hrozienok
2 PL krupicového cukru
50 ml vody
1 vrecko vanilkového pudingu
1 ČL škorice
zopár kvapiek vanilkovej esencie

Jablká zbavím šupky a jadrovníkov, nakrájam na kocky, vsypem do hrnca, presypem cukrom a chvíľku podusím, nevarím(!), aby nevzniklo pyré. Vo vode rozmiešam pudingový prášok, prilejem do dusených jabĺk, ktoré tiež pustili šťavu a uvarím krém, ihneď odstavím, pridám škoricu a hrozienka. Až keď plnka vychladne, pridám esenciu.

Finalizácia torty:

Rúru zapnem na 180°C. Z chladničky vyberiem cesto pripravené už v tortovej forme, rovnomerne nanesiem polovicu makovej plnky, na ňu rozotriem celú jablkovú plnku a nakoniec navrstvím druhú polovicu makovej plnky. Pekne ju uhladím a vsuniem na cca 45 – 50 minút do vyhriatej rúry.

Keď je torta upečená, nechám ju vychladnúť vo forme (horúca má tendenciu sa rozlomiť), rozopnem, vrch prelejem cukrovou polevou, okraje bohato natriem domácim karamelovým krémom (viď v receptoch) a na jeden deň nechám odstáť na chladnom mieste, aby sa chute dobre spojili.

Je to naozajstná slávnostná, sýta a šťavnatá lahôdka pre makomilov, čosi fantastické.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára