Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

štvrtok 5. decembra 2013

Orechové štangle na Mikuláša - pre mamu


Cesto:

250 g mleté vlašské orechy
1 PL strúhanky
1 ČL maizeny
200 g krupicový cukor
1 vajce
1 žĺtok
1 PL slivkového lekváru
1 PL orechového likéru
1 ČL jemne mletej pomarančovej kôry
podľa chuti mletá škorica, klinčeky

Poleva:

1 bielok
130 g práškového cukru

Vajce, žĺtok a cukor vyšľahám do bielej tekutiny, pridám lekvár, likér a na koniec orechy, strúhanku zmiešanú s maizenou, kôru z pomaranča a koreniny. Dôkladne zmiešam, zabalím do potravinovej fólie a odložím do chladu na cca 24 hodín. Možno by stačilo aj na zopár hodín, ale ja som chcela, by sa chute riadne spojili, čo som aj dosiahla.

Na druhý deň som polotuhé cesto rozvaľkala na papieri na pečenie, ktorý som posypala práškovým cukrom a cesto som počas vyvaľkania zhora tiež posýpala práškovým cukrom, aby som zamedzila lepeniu cesta na valček, prsty a tak. Papier aj s cestom som preniesla na plech a odložila na stôl, aby sa pri izbovej teplote zatiaľ sušilo, pokým neurobím polevu.

Bielková poleva:

Vo väčšom hrnci som dala variť vodu. V menšej kovovej miske som vyšľahala bielok so štipkou vody do tuhej peny a postupne som zašľahávala do nej práškový cukor.

Keď už voda v hrnci vrela, stíšila som plameň, vložila misku s bielkovým krémom do vody a trpezlivo miešala nad parou, kým sa mi nepodarilo uvariť z neho lesklú, hladkú glazúru. Potom som misku vybrala a nechala som polevu trochu vychladnúť a následne som ju rovnomerne roztrela po celom povrchu cesta.

Cca 15 – 20 minút som nechala polevu schnúť pri izbovej teplote, vzala som veľmi ostrý nôž, ktorého čepeľ som po každom reze opláchla pod studenou vodou a opatrne som narezala tyčinky – štangle, rozmiestnila som ich na plechu od seba tak, aby sa nedotýkali, zapla som teplovzdušnú rúru na 130°C a keď bola dostatočne rozpálená, vsunula som ich piecť na 40 minút. Treba vyskúšať prstom cesto, či je dostatočne vysušené, teda tvrdé a potom vybrať.

Vychladnuté štangle je potrebné uskladniť vo vzduchotesnej nádobe, aby po nejakom čase zmäkli, takže odo dnes do sviatočných dní sa to určite stane a mama (s ostatnými samozrejme), si bude môcť pochutiť a oprášiť staré spomienky na tety z ich ulice, ktoré ju v jej detstve ponúkali touto veľmi trvanlivou sladkosťou.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára