Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 11. januára 2014

Brownies, fazuľový brownies....hmmmm

Tak tento druh brownie bol očakávaný vo väčšom napätí, ako doterajšie pokusy, keďže ide o zaujímavú kombináciu chutí, lebo v pôvodnom recepte, ktorý som si vygooglovala, nebolo toľko ingrediencií, ako som pridala ja. Napr. najväčší zásah bola datľová pasta, ktorou som nahradila väčšie množstvo cukru, či mix Nutelly, čokolády a svätojánskeho chleba namiesto kakaového prášku. Na druhej strane som úplne vynechala mleté vlašské orechy, ktoré mali pravdepodobne za úlohu cesto zahustiť, čo v mojom prípade nebolo nutné. 

1 konzerva červenej fazule vo vlastnej šťave (netto cca 420 g)
3 vajcia
4 PL oleja príp. kokosový tuk
2 PL Nutelly
50 g kvalitnej čokolády (75%)
1 KL mletého svätojánskeho chleba
3 PL hnedého cukru
200 g datlí
1 ČL mletej škorice
1 ČL mletej pomarančovej kôry
1 ČL mletého granátového jablka – možno vynechať
šťava z polovice pomaranča
1 PL kyslej smotany
50 g mletých vlašských orechov – možno vynechať

Fazuľu zlejem cez sito a dôkladne opláchnem pod tečúcou vodou. Najvhodnejšia je bez slaného nálevu. Rúru zapnem na 180°C.

Potom si pripravím datľovú pastu nasledovne:

datle vykôstkujem, nakrájam na menšie kusy a vložím do mixéra, presypem ich škoricou, prilejem šťavu z polovice pomaranča, 1 ČL mletej pomarančovej kôry, 1 ČL mletého granátového jablka (dá sa dostať v obchode s orientálnymi potravinami), 1 PL oleja, 1 vajce a rozmixujem na pastu. Potom pridám zvyšné 3 PL oleja, Nutellu, čokoládu nalámanú na drobné kúsky a svätojánsky chlieb, opäť mixujem do krému. Nakoniec postupne prisypem zliate fazule a vymixujem do hladkej masy.

V druhej mise dôkladne vyšľahám 2 vajcia s cukrom, pridám kyslú smotanu (cesto je od nej jemnejšie), premiešam, nakoniec vyklopím celú fazuľovú masu do vaječnej zmesi (v tejto fáze možno prisypať aj mleté orechy, ja som ich vynechala, keďže som bola pri svojej prvotine zvedavá na chuť brownies, či tam niekde v pozadí nebude prerážať chuť fazule) a ešte raz zmixujem.

Formu vysteliem papierom na pečenie, vylejem do nej fazuľovú masu, ktorá má hustotu redšej kaše a vsuniem do vyhriatej rúry na 15 minút. Po uplynutí času odporúčam vyskúšať vpichnút do stredu špajdlu a keď je po vytiahnutí suchá, koláč vybrať a nechať vychladnúť.

Podávam ho s krémom mascarpone a višňami.

Fotka je v naturálnej podobe, bez krému a pod., výsledok je nad očakávania, môžem ubezpečiť, že po chuti fazuľe ani chýru.
Pozn.: Do cesta možno pridať pre zelpšenie chuti aj 1/2 ČL instantnej kávy, vanilkovú esenciu, rum či mletý kardamóm.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára