Tak tento druh brownie bol očakávaný vo väčšom
napätí, ako doterajšie pokusy, keďže ide o zaujímavú kombináciu chutí, lebo v
pôvodnom recepte, ktorý som si vygooglovala, nebolo toľko ingrediencií, ako som
pridala ja. Napr. najväčší zásah bola datľová pasta, ktorou som nahradila
väčšie množstvo cukru, či mix Nutelly, čokolády a svätojánskeho chleba namiesto
kakaového prášku. Na druhej strane som úplne vynechala mleté vlašské orechy,
ktoré mali pravdepodobne za úlohu cesto zahustiť, čo v mojom prípade nebolo nutné.
1 konzerva
červenej fazule vo vlastnej šťave (netto cca 420 g)
3 vajcia
4 PL oleja
príp. kokosový tuk
2 PL Nutelly
50 g
kvalitnej čokolády (75%)
1 KL mletého
svätojánskeho chleba
3 PL hnedého
cukru
200 g datlí
1 ČL mletej
škorice
1 ČL mletej
pomarančovej kôry
1 ČL mletého
granátového jablka – možno vynechať
šťava z
polovice pomaranča
1 PL kyslej
smotany
50 g mletých
vlašských orechov – možno vynechať
Fazuľu
zlejem cez sito a dôkladne opláchnem pod tečúcou vodou. Najvhodnejšia je bez
slaného nálevu. Rúru zapnem na 180°C.
Potom si
pripravím datľovú pastu nasledovne:
datle
vykôstkujem, nakrájam na menšie kusy a vložím do mixéra, presypem ich škoricou,
prilejem šťavu z polovice pomaranča, 1 ČL mletej pomarančovej kôry, 1 ČL
mletého granátového jablka (dá sa dostať v obchode s orientálnymi potravinami),
1 PL oleja, 1 vajce a rozmixujem na pastu. Potom pridám zvyšné 3 PL oleja, Nutellu,
čokoládu nalámanú na drobné kúsky a svätojánsky chlieb, opäť mixujem do krému.
Nakoniec postupne prisypem zliate fazule a vymixujem do hladkej masy.
V druhej
mise dôkladne vyšľahám 2 vajcia s cukrom, pridám kyslú smotanu (cesto je od nej
jemnejšie), premiešam, nakoniec vyklopím celú fazuľovú masu do vaječnej zmesi
(v tejto fáze možno prisypať aj mleté orechy, ja som ich vynechala, keďže som
bola pri svojej prvotine zvedavá na chuť brownies, či tam niekde v pozadí
nebude prerážať chuť fazule) a ešte raz zmixujem.
Formu
vysteliem papierom na pečenie, vylejem do nej fazuľovú masu, ktorá má hustotu
redšej kaše a vsuniem do vyhriatej rúry na 15 minút. Po uplynutí času odporúčam
vyskúšať vpichnút do stredu špajdlu a keď je po vytiahnutí suchá, koláč vybrať
a nechať vychladnúť.
Podávam ho s
krémom mascarpone a višňami.
Fotka je v naturálnej podobe, bez krému a pod., výsledok je nad očakávania, môžem ubezpečiť, že po chuti fazuľe ani chýru. |
Pozn.: Do
cesta možno pridať pre zelpšenie chuti aj 1/2 ČL instantnej kávy, vanilkovú
esenciu, rum či mletý kardamóm.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára