Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 4. januára 2014

Domáci chlieb náš novoročný

400 g hladkej múky
100 g celozrnnej hladkej múky
1 dl vlažnej vody
1 ČL krupicového cukru
20 g čerstvého droždia
2 PL domáceho kvásku
1 PL zemiakového pyré
1,5 - 2 dl vlažnej vody
1 PL oleja alebo masti
2 KL soli
1 PL ľanových semien

Do deci vlažnej vody vsypem cukor, rozdrobím droždie a nechám na teplom mieste vzísť. Do hlbšej misy vsypem oba druhy múk, semienka, pridám zemiakové pyré, soľ, do stredu urobím jamku, vlejem droždie, vyzretý, bublotajúci domáci kvások, vodu, tuk a iba jemne s rukami spracujem tak, aby sa ingrediencie spojili. Príliš nehnetiem, ani nemačkám zbytočne cesto päsťami, lebo štruktúra cesta bude v takom prípade veľmi tuhá. Poprášim múkou, prikryjem a nechám kysnúť 2 – 3 hodiny na teplom mieste (nie na radiátore!), alebo kým sa jeho obsah nezväčší dvojnásobne.

Zapnem rúru na 200°C, vyberiem jenskú misu, alebo liatinový hrniec, vnútro pofŕkam vodou, prikryjem pokrievkou a vložím do rúry. Medzi tým vylejem cesto na pracovnú dosku bohato poprášenú múkou, aj ruky si pomúčnim a lepkavé cesto preložím z každej strany ako obálku, prikryjem a nechám kysnúť ďalších 20 minút.

Keď je cesto dostatočne vysoké, vyberiem rozpálenú nádobu z rúry, prelejem cesto do stredu, narežem cesto do ľubovoľného tvaru, rýchlo prikryjem pokrievkou, aby sa čo najmenej vlhkosti vyparilo a vložím do rúry na cca 30 minút. Potom znížim teplotu na 180°C, veko odstránim a nechám dopekať ďalších cca 20 minút, teda kým nevznikne voňavá zlatohnedá chrumkavá kôra. Chlieb vyberiem, položím na mriežku, potriem ešte horúci slanou vodou a nechám ho úplne vychladnúť.  Skúška správnosti: dobre upečený chlieb po vyklopení, by mal po klopaní na spodnú časť, vydávať dutý, dunivý zvuk.

 
Domáci kvások:

Ten si každý môže doma pripraviť a dokrmovať, ako nejakého maličkého živočícha – zhluk kvasiniek J, ktorý sa začne po niekoľkých dňoch meniť, pracovať, voňať, veselo bublotať ako biela sopka.

 
Takže do fľaše s uzatvárateľným hrdlom vsypem 100 g hladkej múky, zalejem 1 dl vlažnej vody, premiešam drevenou, príp. plastovou varechou či lyžicou (nie kovovou!) a nechám „kašu“ celý deň pri izbovej teplote zrieť. Večer fľašu s obsahom premiestnim do chladničky do druhého dňa, kedy fľašu opäť vyberiem, otvorím a prisypem za 1 PL hladkej múky a 1 PL vlažnej vody, premiešam, uzavriem a takto pokračujem zo 10 dní. Po tomto čase začína byť kvások zrelý. Najlepší je po 14-tich dňoch. Takto si z neho odoberám keď potrebujem kvások na chlieb, či chlebové placky na večeru, opäť dokŕmim a odložím ad acta. Veľmi jednoduché, čisto prírodné, super aktívne a voňajúce po budúcom chlebíku, ktorý sa nikdy neobje.
Vyskúšajte si upiecť chlieb a uvidíte, že sa Váš pohľad pri jeho príprave a domácej chuti, na jeho konzumáciu, zmení.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára