100 g celozrnnej hladkej múky
1 dl vlažnej vody
1 ČL krupicového cukru
20 g čerstvého droždia
2 PL domáceho kvásku
1 PL zemiakového pyré
1,5 - 2 dl vlažnej vody
1 PL oleja alebo masti
2 KL soli
1 PL ľanových semien
Do deci vlažnej vody vsypem cukor, rozdrobím
droždie a nechám na teplom mieste vzísť. Do hlbšej misy vsypem oba druhy
múk, semienka, pridám zemiakové pyré, soľ, do stredu urobím jamku, vlejem
droždie, vyzretý, bublotajúci domáci kvások, vodu, tuk a iba jemne s rukami
spracujem tak, aby sa ingrediencie spojili. Príliš nehnetiem, ani nemačkám
zbytočne cesto päsťami, lebo štruktúra cesta bude v takom prípade veľmi
tuhá. Poprášim múkou, prikryjem a nechám kysnúť 2 – 3 hodiny na teplom
mieste (nie na radiátore!), alebo kým sa jeho obsah nezväčší dvojnásobne.
Zapnem rúru na 200°C, vyberiem jenskú misu, alebo
liatinový hrniec, vnútro pofŕkam vodou, prikryjem pokrievkou a vložím do
rúry. Medzi tým vylejem cesto na pracovnú dosku bohato poprášenú múkou, aj ruky
si pomúčnim a lepkavé cesto preložím z každej strany ako obálku, prikryjem
a nechám kysnúť ďalších 20 minút.
Keď je cesto dostatočne vysoké, vyberiem rozpálenú
nádobu z rúry, prelejem cesto do stredu, narežem cesto do ľubovoľného
tvaru, rýchlo prikryjem pokrievkou, aby sa čo najmenej vlhkosti vyparilo a vložím
do rúry na cca 30 minút. Potom znížim teplotu na 180°C, veko odstránim a nechám
dopekať ďalších cca 20 minút, teda kým nevznikne voňavá zlatohnedá chrumkavá
kôra. Chlieb vyberiem, položím na mriežku, potriem ešte horúci slanou vodou a nechám
ho úplne vychladnúť. Skúška správnosti: dobre upečený chlieb po vyklopení, by mal po klopaní na spodnú časť, vydávať dutý, dunivý zvuk.
Ten si každý môže doma pripraviť a dokrmovať,
ako nejakého maličkého živočícha – zhluk kvasiniek J, ktorý sa začne po
niekoľkých dňoch meniť, pracovať, voňať, veselo bublotať ako biela sopka.
Takže do fľaše s uzatvárateľným hrdlom vsypem
100 g hladkej múky, zalejem 1 dl vlažnej vody, premiešam drevenou, príp.
plastovou varechou či lyžicou (nie kovovou!) a nechám „kašu“ celý deň pri
izbovej teplote zrieť. Večer fľašu s obsahom premiestnim do chladničky do
druhého dňa, kedy fľašu opäť vyberiem, otvorím a prisypem za 1 PL hladkej
múky a 1 PL vlažnej vody, premiešam, uzavriem a takto pokračujem zo
10 dní. Po tomto čase začína byť kvások zrelý. Najlepší je po 14-tich dňoch.
Takto si z neho odoberám keď potrebujem kvások na chlieb, či chlebové
placky na večeru, opäť dokŕmim a odložím ad acta. Veľmi jednoduché, čisto
prírodné, super aktívne a voňajúce po budúcom chlebíku, ktorý sa nikdy
neobje.
Vyskúšajte si upiecť chlieb a uvidíte, že sa Váš pohľad pri jeho
príprave a domácej chuti, na jeho konzumáciu, zmení.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára