100
g masla izbovej teploty
100
g čokolády (70%)
štipku
soli
1 PL
nesladeného kakaa
3
vajcia
100
g krupicového hnedého cukru
2 PL
javorového sirupu
100
g hladkej špaldovej múky
2 ČL
kypriaceho prášku
1 PL
hustého jogurtu alebo plnotučného mlieka
1 PL
alkoholu (rum, amaretto, brandy a pod.)
Rúru
zapnem na 180°C. Maslo zohrejem nad miernym plameňom, odstavím, vsypem nalámanú
čokoládu, štipku soli a miešam, kým mi vznikne čokoládová tekutina, ktorú
vmixujem do uvarenej, na jemno nastrúhanej cvikle.
V druhej
miske vyšľahám celé vajcia s cukrom na pevnú bielu penu a po
lyžiciach pridávam cviklovo-čokoládovú zmes, javorový sirup, jogurt, príp.
alkohol a nakoniec prisypem múku zmiešanú s kakaom, kypriacim práškom
a dôkladne premiešam. Ja som pridala do cesta aj trochu mletej škorice
a koriandru. Celú masu som vyliala do okrúhlej formy vystlanej papierom na
pečenie a vsunula do rozpálenej rúry na cca 25 minút.
Po
tomto čase som vyskúšala do stredu pichnúť špajdlu, ktorá bola
s prižmúreným okom suchá, okraje sa oddeľovali od papiera a povrch
bol pekný suchý, tak som ho vybrala. Nie je dobré brownies zbytočne vysúšať,
mal by byť totiž šťavnatý, takže nevadí, ak bude stred o niečo vlhší ako pri
iných cestách - piškótach.
Nato,
že som ho piekla po prvý raz, tak ho pri porovnaní s klasickým, či
fazuľovým, ktorý som piekla, hodnotím
veľmi pozitívne, je totiž najšťavnatejší zo všetkých variant, čokoládová chuť
naozaj vynikne a cvikla v ňom je úplne nebadateľná.
Hotový
vychladnutý koláč som podávala s pistáciovou zmrzlinou a práve
obratými čerstvými malinami zo záhrady, ale fantázii sa medze nekladú, tak ho
možno vylepšiť aj kokosovým krémom, ktorý urobím na budúce a prelejem ho
čokoládou, mmm, už teraz sa teším.
Vraj
sú to také malé nebesá v chuťových pohárikoch, tak preč s predsudkami
a vyskúšajte, cvikli je na trhu momentálne neúrekom J.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára