Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 11. júla 2015

GALETTE – chuť francúzskej kuchyne na slovenskom stole

Vynikajúci typ na letnú večeru, ktorá je vo svojej podstate rýchlo hotová a príjemne prekvapí jemným cestom, rozplývajúcim sa na jazyku a trochu netradičnou plnkou, ktorá sa ale dá obmieňať podľa fantázie.

Samozrejme že aj sladká verzia so sezónnym ovocím  stojí zato a možno je ešte lepšia ako táto slaná, ale tú vyskúšam až na budúce, lebo momentálne mám jeden šťavnatý čokoládový koláč v zásobe zabalený v chladničke, k pravidelnej poobednej káve.

Krehké cesto:

250 g polohrubej múky
130 g masla
0,5 - 1 dl kyslej smotany
1 žĺtok
1 ČL kypriaci prášok
trochu morskej soli

Náplň:

2 – 3 buľvy cvikle
50 g prerastenej slaniny
150 ml kyslej smotany
100 g syru brié alebo iného podobného napr. enciám
1 – 2 PL balzamikového octa
2 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
tymián
soľ

Okrem toho:
bielok na potieranie cesta
prerastená slanina
sezamové semienka

Studené maslo nastrúham, alebo nasekám na malé kúsky, presypem múkou (použila som špaldovú) zmiešanou s kypriacim práškom a soľou,  vyklofnem na ňu žĺtok, bielok si odložím na finále a prstami rozmrvím, aby sa obe ingrediencie spojili len tak tak. Potom pridám po lyžiciach smotanu podľa potreby, závisí od toho, kto má rád akú chrumkavosť cesta. T.j. čím menej vlhkosti v ceste, tým chrumkavejšie po upečení. Ja nemám rada suché cesto, preto som pridala skoro 1 dl smotany a rozplývalo sa na jazyku.

Keď je cesto spracované – mali by byť viditeľné vločky masla, aby pri pečení lístkovalí, zabalím do potravinovej fólie a odložím na 15 – 30 minút do chladničky, aby sa s ním lepšie pracovalo.

Za tento čas urobím náplň:

Surovú cviklu ošúpem a nastrúham na veľmi jemno, zmiešam s balzamikovým octom a soľou. Syr nakrájam na plátky, slaninu tiež, kyslú smotanu vymiešam so strúčikmi pretlačeného cesnaku, koreninami a soľou.

Rúru zapnem na 180°C.
Cesto vytiahnem, trošku poprášim múkou, aby sa mi lepšie rozťahovalo valčekom na tenký okrúhly plát, stred potriem smotanou, poukladám na ňu plátky syra brié, rozložím rovnomerne strúhanú cviklu a okraje vyhrniem k stredu koláča. Potriem ich bielkom, husto posypem sezamom a vsuniem do rúry na 15 minút. Keď sa začne červenať, vytiahnem, rýchlo poukladám kúsky slaniny a ďalších 10 – 15 minút dopekám.

Potom vyberiem, nechám vychladnúť a ešte vlažný podávam s pohárom bieleho vychladeného vína.

Je to proste hit tohto leta, ktorý odporúčam všetkým ochutnať aj v iných verziách, ako napr. pridaním strúhaného parmezánu do cesta, alebo plnky z gorgonzoly dolce v kombinácií s hruškami a vlašskými orechmi, syra brié či camembert s jablkami a mandľami, šunky s fetou a cuketou, atď.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára