Samozrejme že aj sladká verzia so sezónnym ovocím stojí zato a možno je ešte lepšia ako
táto slaná, ale tú vyskúšam až na budúce, lebo momentálne mám jeden šťavnatý
čokoládový koláč v zásobe zabalený v chladničke, k pravidelnej
poobednej káve.
Krehké cesto:
250 g polohrubej múky
130 g masla
0,5 - 1 dl kyslej
smotany
1 žĺtok
1 ČL kypriaci prášok
trochu morskej soli
Náplň:
2 – 3 buľvy cvikle
50 g prerastenej slaniny
150 ml kyslej smotany
100 g syru brié alebo
iného podobného napr. enciám
1 – 2 PL balzamikového
octa
2 strúčiky cesnaku
mleté čierne korenie
tymián
soľ
Okrem toho:
bielok na potieranie
cesta
prerastená slanina
sezamové semienka
Studené maslo nastrúham, alebo nasekám na malé kúsky, presypem múkou (použila
som špaldovú) zmiešanou s kypriacim práškom a soľou, vyklofnem na ňu žĺtok, bielok si odložím na
finále a prstami rozmrvím, aby sa obe ingrediencie spojili len tak tak.
Potom pridám po lyžiciach smotanu podľa potreby, závisí od toho, kto má rád akú
chrumkavosť cesta. T.j. čím menej vlhkosti v ceste, tým chrumkavejšie po
upečení. Ja nemám rada suché cesto, preto som pridala skoro 1 dl smotany a
rozplývalo sa na jazyku.
Keď je cesto spracované – mali by byť viditeľné vločky masla, aby pri
pečení lístkovalí, zabalím do potravinovej fólie a odložím na 15 – 30
minút do chladničky, aby sa s ním lepšie pracovalo.
Za tento čas urobím náplň:
Surovú cviklu ošúpem a nastrúham na veľmi jemno, zmiešam
s balzamikovým octom a soľou. Syr nakrájam na plátky, slaninu tiež,
kyslú smotanu vymiešam so strúčikmi pretlačeného cesnaku, koreninami
a soľou.
Rúru zapnem na 180°C.
Cesto vytiahnem, trošku poprášim múkou, aby sa mi lepšie rozťahovalo
valčekom na tenký okrúhly plát, stred potriem smotanou, poukladám na ňu plátky
syra brié, rozložím rovnomerne strúhanú cviklu a okraje vyhrniem
k stredu koláča. Potriem ich bielkom, husto posypem sezamom a vsuniem
do rúry na 15 minút. Keď sa začne červenať, vytiahnem, rýchlo poukladám kúsky
slaniny a ďalších 10 – 15 minút dopekám.
Potom vyberiem, nechám vychladnúť a ešte vlažný podávam s pohárom
bieleho vychladeného vína.
Je to proste hit tohto leta, ktorý odporúčam všetkým ochutnať aj
v iných verziách, ako napr. pridaním strúhaného parmezánu do cesta, alebo
plnky z gorgonzoly dolce v kombinácií s hruškami
a vlašskými orechmi, syra brié či camembert s jablkami
a mandľami, šunky s fetou a cuketou, atď.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára