Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 9. januára 2016

Šťavnatá jablková torta s čokoládovým krémom a pistáciami

2 veľké alebo 3 menšie jablká
1 PL polohrubá špaldová múka
3 PL piškótová strúhanka alebo drvené sušienky
1 ČL kypriaci prášok
2 PL nesladeného kakaa
4 väčšie vajcia
2 PL oleja
4 PL práškového cukru
1/2 vrecka škoricového cukru
zmes mletého anízu, škorice, koriandra podľa vlastnej chuti
1 KL rumovej esencie
strúhaná kôra z 1/2 citróna
1 PL kandované ovocie alebo hrozienka nakrájané na drobno

Okrem toho:
čokoládový krém (250 g smotany na šľahanie + 200 g kvalitnej čokolády + 1 PL cukru)
1 menšia hrsť nesolených lúpaných pistácií

Jablká zbavím šupky, jadrovníkov a nastrúham na hrubom strúhadle, pokvapkám citrónovou šťavou, aby mi nestmavli a posypem škoricovým cukrom.
Rúru zapnem na 180°C.
Vajcia rozdelím, bielka vyšľahám do tuhej peny, pridám 2 PL cukru a šľahám, kým mi nevzniknú pevné špičky. Odložím do chladu. K žĺtkom prisypem zvyšný cukor a šľahám do biela. Potom k nim prilievam tenkým prúdom olej, rumovú esenciu, zašľahám kakao a potom strúhané jablká. Nakoniec primiešam suchú zmes z múky, sušienok (ja som použila celozrnné BeBe), kypriaceho prášku, mletého korenia a voňavej citrónovej kôry. 
Nakoniec špachtľou zamiešam do cesta kandované ovocie a vylejem ho do formy, vystlanej papierom na pečenie, ktorú potom vsuniem do rúry na cca 25 minút. Po skúške špajdľou vypnem plyn a ešte 5 min. nechám dopiecť. Formu vyberiem a koláč nechám úplne vychladnúť.
Medzi tým nechám zovrieť 250 ml smotany na varenie (33%) s 1 PL práškového cukru a odstavím. Keď trochu vychladne, prisypem 200 g kvalitnej čokolády nalámanej na malé kúsky a miešam vareškou, kým sa mi obe ingrediencie nespoja v zamatový krém. Odložím ho na chladné miesto a kde tu premiešam. Vychladnutý krém ručným mixérom prešľahám, nanesiem rovnomerne na celý povrch koláča, posypem nalámanými pistáciami, odložím na chladné miesto odpočívať min. hodinu a podávam. Chuť tohto naozaj šťavnatého a prevoňaného koláča plného kakaovej chuti, spestrí aj priložený kopček šľahačky.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára