1 PL polohrubá špaldová múka
3 PL piškótová strúhanka alebo drvené sušienky
1 ČL kypriaci prášok
2 PL nesladeného kakaa
4 väčšie vajcia
2 PL oleja
4 PL práškového cukru
1/2 vrecka
škoricového cukru
zmes mletého anízu, škorice, koriandra podľa
vlastnej chuti
1 KL rumovej esencie
strúhaná kôra z 1/2 citróna
1 PL kandované ovocie alebo hrozienka nakrájané
na drobno
Okrem toho:
čokoládový krém (250 g smotany na šľahanie + 200
g kvalitnej čokolády + 1 PL cukru)
1 menšia hrsť nesolených lúpaných pistácií
Jablká zbavím šupky, jadrovníkov a nastrúham
na hrubom strúhadle, pokvapkám citrónovou šťavou, aby mi nestmavli
a posypem škoricovým cukrom.
Rúru zapnem na 180°C.
Vajcia rozdelím, bielka vyšľahám do tuhej peny,
pridám 2 PL cukru a šľahám, kým mi nevzniknú pevné špičky. Odložím do
chladu. K žĺtkom prisypem zvyšný cukor a šľahám do biela. Potom
k nim prilievam tenkým prúdom olej, rumovú esenciu, zašľahám kakao
a potom strúhané jablká. Nakoniec primiešam suchú zmes z múky,
sušienok (ja som použila celozrnné BeBe), kypriaceho prášku, mletého korenia
a voňavej citrónovej kôry.
Nakoniec špachtľou zamiešam do cesta kandované
ovocie a vylejem ho do formy, vystlanej papierom na pečenie, ktorú potom
vsuniem do rúry na cca 25 minút. Po skúške špajdľou vypnem plyn a ešte 5
min. nechám dopiecť. Formu vyberiem a koláč nechám úplne vychladnúť.
Medzi tým nechám zovrieť 250 ml smotany na
varenie (33%) s 1 PL práškového cukru a odstavím. Keď trochu
vychladne, prisypem 200 g kvalitnej čokolády nalámanej na malé kúsky
a miešam vareškou, kým sa mi obe ingrediencie nespoja v zamatový
krém. Odložím ho na chladné miesto a kde tu premiešam. Vychladnutý krém
ručným mixérom prešľahám, nanesiem rovnomerne na celý povrch koláča, posypem nalámanými
pistáciami, odložím na chladné miesto odpočívať min. hodinu a podávam.
Chuť tohto naozaj šťavnatého a prevoňaného koláča plného kakaovej chuti,
spestrí aj priložený kopček šľahačky.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára