Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

piatok 22. januára 2016

Tartaletky s krémom a ovocím

Kým som začala piecť tieto, po slovensky - košíčky, tak som prečesala kopu receptov a tento - mimochodom od Mimi Thorrison, sa mi zdal taký akurát, podľa mojej chuti, i keď sa príliš nelíši od tartaletiek majstra cukrára Pierra Hermé, v ktorom je rozdiel len v množstve mandľovej múčky (25 g) a menej je aj masla o 10 g. Keďže mám ale veľmi rada chuť mandlí, tak som si tiež dopriala väčšie množstvo.
Na budúce ich ale urobím presne podľa Mimi, ktorá ich robila bez krému, s rozštvrtenými čerstvými slivkami zmiešanými s tapiokou a krupicovým cukrom, ktorý nechala skaramelizovať a pred dopečením ozdobila francúzskou pusinkovou čiapkou z bielkov. No proste pastva pre oči i chuťové kanáliky.
Viem si ale predstaviť tieto tartaletky aj s bobuľkami sladkého hrozna posypaného škoricovým cukrom a posýpkou z rozdrobených karamelových sušienok.
Proste možno použiť akékoľvek ovocie, ktoré je sezónne práve v kurze, už sa teším naň, ole!

Cesto:
250 g hladkej múky
150 g maslo 82% izbovej teploty                                              
70 g práškového cukru
70 g mandľovej múčky
1 vajce (M-L) – v prípade S 2 ks                                         
štipka soli

Krém:
250 g mascarpone
1/2 vrecka extra vanilkového pudingu Dr. Oetker
zopár kvapiek vanilkovej esencie
70 g práškového cukru

Okrem toho:
Ovocie – v mojom prípade zavárané marhule

Posýpka:
100 g hrubej múky
80 g masla
80 g práškového cukru

Posýpku si pripravím tak, že prstami zmiešam všetky tri zložky, zabalím do mikroténového vrecka a vložím do mrazničky, aby sa poľahky drobila medzi prstami, keď ňou budem dokončovať tartaletky.

Zo všetkých ingrediencii spracujem hladké, voňavé cesto, zabalím ho do potravinovej fólie a odložím do chladu na cca hodinu, aby sa s ním lepšie pracovalo. Kto má rád výraznejšiu chuť mandlí, tak môže pridať zopár kvapiek mandľovej esencie.

Krém si pripravím vyšľahaním uvedených ingrediencií, ochutnám a ak mi chýba cukor, alebo chuť vanilky, tak pridám a odložím na chladné miesto.
Namiesto mascarpone možno použiť aj jemný tvaroh, príp. ricottu.

Zapnem rúru na 170°C.
Vyberiem stuhnuté cesto a na pracovnej doske jemne poprášenej hladkou múkou ho rozvaľkám na tenko, pohárom vykrajujem kolieska a tie natlačím do formičiek vymazanými olejom a vysypanými hladkou múkou. Ak máte formičky s nepriľnavým povrchom, tak túto procedúru možno vynechať a natlačiť cesto po celom obvode formičky. Dno popichám vidličkou, aby sa mi zbytočne nevydúvalo. Potom ho vytriem vrstvou krému, položím naň ovocie, posypem ho dobre vychladenou posýpkou a vložím do rúry na cca 20 – 25 minút.
Tartaletky vyberiem, nechám úplne vychladnúť, vyklopím z formičiek, posypem práškovým cukrom, príp. trošku ponatieram čokoládovou polevou a podávam k poobednému kávovému rituálu. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára