Na budúce ich ale urobím presne podľa Mimi, ktorá ich robila bez krému, s rozštvrtenými čerstvými slivkami zmiešanými s tapiokou a krupicovým cukrom, ktorý nechala skaramelizovať a pred dopečením ozdobila francúzskou pusinkovou čiapkou z bielkov. No proste pastva pre oči i chuťové kanáliky.
Viem si ale predstaviť tieto tartaletky aj s bobuľkami sladkého hrozna posypaného škoricovým cukrom a posýpkou z rozdrobených karamelových sušienok.
Proste možno použiť akékoľvek ovocie, ktoré je sezónne práve v kurze, už sa teším naň, ole!
Cesto:
250 g hladkej múky
150 g maslo 82% izbovej teploty
70 g práškového cukru
70 g mandľovej múčky
1 vajce (M-L) – v prípade S 2 ks
štipka soli
Krém:
250 g mascarpone
1/2 vrecka extra vanilkového pudingu Dr. Oetker
zopár kvapiek vanilkovej esencie
70 g práškového cukru
Okrem toho:
Ovocie – v mojom prípade zavárané marhule
Posýpka:
100 g hrubej múky
80 g masla
80 g práškového cukru
Posýpku si pripravím tak, že prstami zmiešam všetky
tri zložky, zabalím do mikroténového vrecka a vložím do mrazničky, aby sa
poľahky drobila medzi prstami, keď ňou budem dokončovať tartaletky.
Zo všetkých ingrediencii spracujem hladké, voňavé
cesto, zabalím ho do potravinovej fólie a odložím do chladu na cca hodinu,
aby sa s ním lepšie pracovalo. Kto má rád výraznejšiu chuť mandlí, tak
môže pridať zopár kvapiek mandľovej esencie.
Krém si pripravím vyšľahaním uvedených ingrediencií,
ochutnám a ak mi chýba cukor, alebo chuť vanilky, tak pridám
a odložím na chladné miesto.
Namiesto mascarpone možno použiť aj jemný tvaroh, príp. ricottu.
Zapnem rúru na 170°C.
Vyberiem stuhnuté cesto a na pracovnej doske
jemne poprášenej hladkou múkou ho rozvaľkám na tenko, pohárom vykrajujem kolieska
a tie natlačím do formičiek vymazanými olejom a vysypanými hladkou
múkou. Ak máte formičky s nepriľnavým povrchom, tak túto procedúru možno
vynechať a natlačiť cesto po celom obvode formičky. Dno popichám
vidličkou, aby sa mi zbytočne nevydúvalo. Potom ho vytriem vrstvou krému,
položím naň ovocie, posypem ho dobre vychladenou posýpkou a vložím do rúry
na cca 20 – 25 minút. Tartaletky vyberiem, nechám úplne vychladnúť, vyklopím z formičiek, posypem práškovým cukrom, príp. trošku ponatieram čokoládovou polevou a podávam k poobednému kávovému rituálu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára