Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

nedeľa 3. apríla 2016

Talianska zemiaková torta

400 g zemiakového pyré (nie príliš hustej konzistencie)
50 g polohrubej špaldovej múky
1 PL detskej krupice
3 väčšie vajcia
80 g masla
150 g práškového cukru
50 g hrozienok
70 g opražených a na hrubo rozdrvených mandlí
1 ČL drveného anízu
1 ČL mandľovej esencie
1 PL rumu
kôra z 1 citróna

Rúru som zapla na 170°C. Do misky so zemiakovým pyré som nasypala múku, krupicu, zapracovala som do pyré, potom som pridala hrozienka, mandle, jemne nastrúhanú citrónovú kôru esenciu, alkohol a jemne rozdrvené anízové semená – tie sú fakt dôležité kvôli celkovej chuti torty.
Maslo s polovicou cukru som vyšľahala do penista a postupne som zašľahala žĺtka.
V druhej miske som vyšľahala bielka a keď už boli riadne napenené, prisypala som zvyšný cukor a šľahala som, kým sa netvorili pevné špičky. Potom som špachtľou opatrne vmiešala bielkovú masu do žĺtkovej, vyliala som cesto do vymastenej a múkou vysypanej tortovej formy a vsunula do vyhriatej rúry piecť cca 40 minút.

Tortu vyberiem, nechám úplne vychladnúť, poprášim cukrom, alebo prelejem javorovým sirupom a podávam. Lepšia je ale na druhý deň, keď sa chute spoja.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára