Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

streda 13. apríla 2016

Jablkovo-pudingový koláč s Oreo kexami

Cesto:

100 g špaldovej polohrubej múky
40 g pudingového prášku Dr. Oetker
150 g masla
150 g cukru
3 vajcia
2 ČL kypriaceho prášku
štipka soli
zopár kvapiek vanilková esencia
drvený aníz podľa chuti

Maslo vyšľahám so 100 g  práškového cukru do bielej peny. Vajcia rozdelím, do maslovej masy zašľahám žĺtka, bielka vyšľahám do tuhého snehu, prisypem 50 g krupicového cukru a šľahám, kým sa mi netvoria pevné špičky. Múku zmiešam s pudingovým a kypriacim práškom, pridám trochu soli, drvený aníz (ja som dala za kávovú lyžičku) a postupne sypkú zmes zašľahám do žĺtkovej masy. Nakoniec špachtľou jemne primiešam sneh z bielkov.

Krém:

300 ml plnotučného mlieka
1 vrecko mandľového pudingu Dr. Oetker
30 g masla
2 PL krupicového cukru
zopár kvapiek mandľovej esencie

V tejto fáze zapnem rúru na štandardných 180°C, aby sa poriadne zohriala.
Z uvedených ingrediencii uvarím puding a do vlažného zašľahám maslo a pridám esenciu.

Plnka:

1 ks veľkého sladkého jablka
maslo a cukor na dusenie

Jablko zbavím jadrovníka, ošúpem, nakrájam na plátky alebo mesiačiky. V panvici roztopím maslo, položím na neho jablká, poprášim krupicovým cukrom a chvíľku podusím. Nemali by sa rozpadať, ale pekne držať pokope.

Okrem toho:

1 vrecko vanilkového cukru
50 g hrozienok
Oreo keksy – množstvo podľa fantázie

Tak a teraz finalizácia: Formu vysteliem papierom na pečenie. Polovicu cesta vylejem do nej, po obvode uložím Oreo keksy, potom ide polovica pudingovej vrstvy,  na ňu jablková vrstva, ktorú posypem hrozienkami, vanilkovým cukrom a šikovne rozdelím druhú časť pudingového krému. Nakoniec rozotriem druhú polovicu cesta a vsuniem do rozohriatej rúry na 20 – 25 minút.

Koláč vyberiem, nechám vychladnúť a každý rez podávam s osladeným kopcom šľahačky. Môj dojem je veľmi dobrý či už z kombinácie chutí, alebo z konzistencie cesta, nehovoriac o neobvyklom profile. Ostatne, nechám to na vás, pozrite na obrázok a ohodnoťte. Žiaľ ale z neho nemožno vyčítať ani vôňu, ani chuť, takže si ho doma určite upečte, neoľutujete, je výborný.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára