Cesto I. – lístkové
250 g hladkej múky
150 g bravčovej masti
1 vajce
1 PL octu
100 ml kyslej smotany
štipku soli
Všetky
ingrediencie spracujem na hladké cesto, zabalím do potravinovej fólie a odložím
do chladničky cez noc odpočinúť. Hodinu pred použitím vyberiem z chladničky,
aby sa lepšie dal vyvaľkať plát (z uvedeného množstva 2 ks), ktorý preložím na
plech vystlaný papierom na pečenie, popichám vidličkou a pri 180°C upečiem do
ružova.
Táto dávka je
postačujúca na spodnú aj vrchnú časť krémeša, takže ja som použila iba
polovičku cesta ako spodnú časť.
Cesto II. – orechové
5 vaječných bielkov
150 g krupicového cukru
170 g mletých vlašských orechov
zopár kvapiek mandľovej esencie
štipku soli
Bielka trochu
posolím a vyšľahám tuhý sneh, do ktorého prisypem krupicový cukor a zatiaľ
šľahám, kým sa mi netvoria špičky. Nakoniec primiešam mleté orechy, pokvapkám
mandľovou esenciou, masu rovnomerne rozotriem na pomastený papier na pečenie,
alebo najlepšie na teflónový papier na pečenie a vsuniem do rúry hneď po
upečení prvého cesta. Pečiem do hnedo-ružova,
nie dlhšie, aby nebolo príliš suché, vyberiem, hneď stiahnem papier a nechám
vychladnúť.
Potom cesto
nakrájam ostrým nožom na rovnaké štvorce, rovnomerne potriem karamelom a odložím
na chladné miesto.
Krém
9 vaječných žĺtkov
4 bielkov
1 l plnotučného mlieka
3 extra vanilkové pudingy Dr. Oetker
1 vanilkový puding bez varenia Dr. Oetker
1 PL hladkej múky
150 g krupicového cukru
100 g 82% masla
zopár kvapiek rumovej esencie
štipku soli
Bielka osolím
a vyšľahám tuhý sneh, prisypem 50 g cukor a šľahám, kým sa netvoria
pevné špičky. Potom odložím do chladničky. Žĺtka so zvyšným cukrom vyšľahám do
bielej peny, v druhej miske vyšľahám v 1 dl mlieka 3 pudingové prášky
s hladkou múkou, prilejem k žĺtkovej pene a spolu dobre
prešľahám.
Zvyšnú časť
mlieka privediem do varu a keď už vrie, stíšim teplotu a za intenzívneho
miešania (čo je veľmi dôležité) tenkým prúdom prilievam žĺtkovú tekutinu, ktorú
varím iba niekoľko minút, aby mi nevznikla polopraženica a hneď odstavím.
Pokým mi krém chladne, tak ho kde tu premiešam a keď je už vlažný,
zašľahám do neho maslo, rumovú esenciu podľa chuti a nakoniec aj vanilkový
puding bez varenia – ten použijem namiesto želatíny, ktorá sa obvykle používa
na spevnenie krému, aby dobre držal formu. Nechám úplne vychladnúť a do žĺtkového
krému zašľahám tuhý sneh z bielkov.
Okrem toho
domáci karamelový
krém (z 300 g hnedého krupicového cukru, 250 ml smotany na šľahanie a 100 g
masla) – na vrchnú - orechovú časť cesta
500 ml smotany na šľahanie (33%)
2 stužovače šľahačky
2 PL cukru
Obvyklým spôsobom vyšľahám šľahačku, aby bola
pevná a odložím do chladničky.
Všetko čo
potrebujem si pripravím na pracovnú dosku, aby som to mala po ruke, lebo v tejto
fáze pristupujem k skladaniu krémeša:
na podnos
položím upečený plát cesta I., na neho rovnomerne rozotriem krém, na neho pevnú
šľahačku a nakoniec dlhým nožom podoberiem každý rad rozkrojeného cesta
II. - orechového potretého karamelovým krémom, opatrne prenesiem na vrch koláča
tak, aby bol celý prikrytý a odložím na chladné miesto do druhého dňa,
najlepšie do chladničky.
Z uvedeného
množstva sa na gratulantov bude usmievať rovnomerne nakrájaných 24 kockatých
sladkých tváričiek, ktoré sa budú rozplývať na jazyku.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára