Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 28. mája 2016

Pomarančovo-pomarančová torta

 
Je posledný májoví wekhend a zistila som, že doma mi akosi znenazdajky dozrelo veľa veľkých pomarančov v komore a preto som si našla a upravila jeden recept zo stránok talianskych blogerov na túto sviežo chutiacu pomarančovú tortu, plnenú pomarančovým krémom, ktorá nie je náročná na prípravu, obsahuje minimum kalórii a chutí naozaj veľmi pomarančovo. Mala som síce obavu, že nebude mať úspech kvôli tej netradičnej chuti, ale opak bol pravdou, ole! 

Korpus:

3 vajcia
125 g krupicového cukru alebo časť cukru možno nahradiť xilitolom
125 g hladkej špaldovej múky
40 g smotanový alebo vanilkový pudingový prášok Dr. Oetker
1 ČL kypriaci prášok z vinného kameňa
125 ml oleja (alebo 100 g masla izbovej teploty )
3 pomaranče - prepasírovaná šťava
1 vrecko škoricového cukru

Krém:

300 ml šťavy z pomaranča (príp. džús)
1 smotanový alebo vanilkový pudingový prášok Dr. Oetker
cukor podľa chuti
50 g masla
rumová alebo koňaková esencia

Rúru zapnem na 180°C, aby sa zohriala.

Celé vajcia s cukrom šľahám niekoľko minút tak, aby som dostala nadýchanú bielu penu. Prilejem olej, ďalej zašľahám šťavu z pomarančov a nakoniec sypkú zmes z hladkej múky, pudingového prášku, kypriaceho prášku a škoricového cukru.

Tortovú formu vytriem maslom, vysypem múkou, cesto vylejem do nej a vsuniem do rúry na 20 minút – v tomto čase rúru neotváram vôbec, aby sa cesto pekne nadvihlo (a nedostalo shoking z prievanu J). Potom formu prikryjem a pečiem ďalších 20 minút, ale to už sledujem každých 10 minút, či nie je náhodou upečené a vpichnem špajdlu.  Keď je suchá, upečený korpus vyberiem,  nechám úplne vychladnúť a horizontálne prerežem na polovicu.

Kým sa cesto pečie, pripravím si krém tak, ako sa robieva puding, len s tým rozdielom, že namiesto mlieka použijem šťavu z pomaranča. Odstavím a do vlažného pudingu zašľahám maslo a esenciu. Ja som priliala na dochutenie za kalíštek sunquicku, aby bola chuť bohatšia.

Korpus naplním, poskladám, zabalím do potravinovej fólie a odložím na noc do chladničky. Na druhý deň posypem práškovým cukrom a podávam s kopčekom šľahačky.

Príjemne sladké pomarančové popoludnie pri káve želám.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára