250 g syra typu
Philadelphia, príp. Lučina
50 g vanilkový cukor
200 g masla 82%
250 g polohrubej špaldovej múky
štipka soli
Plnka:
100 g krupicového cukru
mleté vlašské orechy
alebo 2 - 3 balíčky škoricového cukru
Poleva:
120 g práškového cukru
Amaretto podľa potreby
alebo 4 PL čerstvej citrónovej šťavy
Cesto
si pripravím najlepšie deň vopred, aby poriadne stuhlo, pretože inak sa s ním
veľmi ťažko pracuje, lebo je lepkavé a dosť mazľavé.
Syrový
krém vyšľahám s cukrom, pridám maslo izbovej teploty, štipku soli a nakoniec
po lyžiciach zašľahám múku. Cesto rozdelím na 4 rovnaké časti, zabalím do
potravinovej fólie a odložím do chladničky minimálne na hodinu, ale ja som
ho tam nechala cez noc.
Pracovnú
dosku som bohato posypala múkou, prvý bochníček som rozdelila na ďalších osem
častí, v múke urobila guľky a časť odložila do chladničky. Guľku som
rozvaľkala na tenkú placku, posypala som cukrom, jemne mletými orechmi,
príp. iba škoricovým cukrom a zrolovala som cesto do tvaru cigary, ktorá
by mala merať cca 10 cm. Konce som trochu stlačila a preniesla na plech
vystlaný papierom na pečenie. Rovnako som postupovala, až kým sa mi neminulo
cesto.
Rúru
som zapla na 180°C a keď bola dostatočne rozpálená, plech som do nej
vsunula na cca 15 minút, t.j. pokým cigary nechytia zlatohnedú farbu, potom ich
vyberiem a ešte vlažné potriem polevou, ktorú som urobila tak, že som zmiešala
likér s práškovým cukrom do konzistencie hustejšej kaše. Potom nechám sladké
cigary úplne vychladnúť, dovtedy sa poleva úplne vsiakne do cesta a servírujem
k napenenému silnému expressu.
Z uvedeného
množstva mi vyšlo 32 ks statočných cigár s neadhéznym povrchom, polovicu
som robila podľa pôvodného talianskeho receptu - so škoricovým cukrom a druhú podľa
mňa, a s polevou to bolo rovnaké. Síce tá citrónová poleva bola taká
sviežejšia, tú som použila na tie škoricové podľa pôvodného receptu, ale akosi
to nebolo to pravé – orechové, tak som v druhej várke nahradila kyslú chuť
citrónu lahodným likérom a výsledok bol podľa mňa oveľa lepší, ako ten
pôvodný. Tieto sladké COHIBY vydržia pekne zabalené v igelite aj niekoľko
dní, počas ktorých zmäknú. Ohlas mali obrrrrrovský :-)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára