Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

pondelok 13. júna 2016

Sladké cigary zo syra - Sigari dolci al formaggio

Cesto:
250 g syra typu Philadelphia, príp. Lučina
50 g vanilkový cukor
200 g masla 82%
250 g polohrubej špaldovej múky
štipka soli

Plnka:
100 g krupicového cukru
mleté vlašské orechy
alebo 2 - 3 balíčky škoricového cukru

Poleva:
120 g práškového cukru
Amaretto podľa potreby
alebo 4 PL čerstvej citrónovej šťavy

Cesto si pripravím najlepšie deň vopred, aby poriadne stuhlo, pretože inak sa s ním veľmi ťažko pracuje, lebo je lepkavé a dosť mazľavé.

Syrový krém vyšľahám s cukrom, pridám maslo izbovej teploty, štipku soli a nakoniec po lyžiciach zašľahám múku. Cesto rozdelím na 4 rovnaké časti, zabalím do potravinovej fólie a odložím do chladničky minimálne na hodinu, ale ja som ho tam nechala cez noc.

Pracovnú dosku som bohato posypala múkou, prvý bochníček som rozdelila na ďalších osem častí, v múke urobila guľky a časť odložila do chladničky. Guľku som rozvaľkala na tenkú placku, posypala som cukrom, jemne mletými orechmi, príp. iba škoricovým cukrom a zrolovala som cesto do tvaru cigary, ktorá by mala merať cca 10 cm. Konce som trochu stlačila a preniesla na plech vystlaný papierom na pečenie. Rovnako som postupovala, až kým sa mi neminulo cesto.

Rúru som zapla na 180°C a keď bola dostatočne rozpálená, plech som do nej vsunula na cca 15 minút, t.j. pokým cigary nechytia zlatohnedú farbu, potom ich vyberiem a ešte vlažné potriem polevou, ktorú som urobila tak, že som zmiešala likér s práškovým cukrom do konzistencie hustejšej kaše. Potom nechám sladké cigary úplne vychladnúť, dovtedy sa poleva úplne vsiakne do cesta a servírujem k napenenému silnému expressu.

Z uvedeného množstva mi vyšlo 32 ks statočných cigár s neadhéznym povrchom, polovicu som robila podľa pôvodného talianskeho receptu - so škoricovým cukrom a druhú podľa mňa, a s polevou to bolo rovnaké. Síce tá citrónová poleva bola taká sviežejšia, tú som použila na tie škoricové podľa pôvodného receptu, ale akosi to nebolo to pravé – orechové, tak som v druhej várke nahradila kyslú chuť citrónu lahodným likérom a výsledok bol podľa mňa oveľa lepší, ako ten pôvodný. Tieto sladké COHIBY vydržia pekne zabalené v igelite aj niekoľko dní, počas ktorých zmäknú. Ohlas mali obrrrrrovský :-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára