300 g cukety (2 ks)
4 vajcia
200 g krupicového cukru
150 ml oleja
250 g polohrubej špaldovej
múky
1 vrecko kypriaceho prášku
1 PL Amareta + 1 ČL
mandľovej esencie
mletý koriander podľa chuti
soľ
Okrem
toho:
250 g čerstvých čučoriedok
50 g nalámanej čokolády
Posýpka:
100 g polohrubej múky
80 g krupicového cukru
40 g kokosu
80 g masla
Najprv
si pripravím posýpku tak, že maslo izbovej teploty nakrájam na menšie kúsky,
vložím do misky a prstami zapracujem do neho všetky sypké ingrediencie. Uložím
do chladničky na hodinku, príp. do mrazničky, aby riadne stuhla, lepšie sa s ňou
potom pracuje – drobí.
Cukety
zbavím šupky a nastrúham na najjemnejšom strúhadle, ale možno ich aj
rozmixovať. Vajcia rozdelím, bielka osolím a vyšľahám. Do tuhej peny
prisypem cca 50 g cukru a šľahám dovtedy, pokým sa netvoria pevné špičky.
Odložím do chladničky.
Žĺtka
vyšľahám so zvyšným cukrom do bieleho krému, postupne prilievam olej, esenciu,
likér, vsypem cuketovú kašu a nakoniec múku zmiešanú s kypriacim práškom
a korením.
Rúru
zapnem na 170°C, spodok tortovej formy vysteliem papierom na pečenie a okraje
potriem maslom a vysypem múkou. Z chladničky vyberiem bielka a špachtľou
jemne zamiešam do cuketového cesta, následne vylejem do formy, rovnomerne
rozmiestnim ovocie, nalámané kúsky čokolády, vyberiem stuhnutú masu na posýpku
a prstami rozdrobím po celom povrchu koláča, ktorý vsuniem do zohriatej
rúry na 35 – 40 minút. Ja som ho kontrolovala každých 15 minút, lebo kokos sa
rád pripeká (posledných 10 minút som ho radšej prikryla teflónovým „papierom“
na pečenie) a cesto sa riadne nadvihlo, reku aby ho nenapadlo prekypieť
cez okraje. Keď skúška špajdlou dopadla dobre (vytiahla som ju suchú z cesta),
koláč som vybrala z rúry, nechala vychladnúť, posypala práškovým cukrom a ponúkla
štebotavú mládež pri stole, ktorá sa práve vrátila zo slnečného výletu niekde
na Myjave.
Voňavý, mäkučký koláč chutil a ešte ako, neverili, že je z cukety
J.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára