250 g hladkej múky
(200 g múky + 50 g strúh. piškót)
150 g maslo 82%
izbovej
teploty
70 g práškového cukru
70 g mandľovej múčky
1 - 2 vajce (M-L) –
v prípade S 2
ks
štipka soli
Zo všetkých ingrediencii spracujem hladké, voňavé cesto, zabalím ho do
potravinovej fólie a odložím do chladu na cca hodinu, aby sa s ním
lepšie pracovalo. Kto má rád výraznejšiu chuť mandlí, tak môže pridať zopár
kvapiek mandľovej esencie.
Ricotta krém:
250 g ricotty
100 g krupicového cukru
3 vajcia
1,5 PL mandľovej múčky
3 PL mandľového likéru
Amaretto
50 g masla
Vajcia rozdelím, bielka
vyšľahám do tuhej peny, pridám polovicu cukru a šľahám, kým sa netvoria pevné špičky, odložím do
chladničky. Žĺtka vyšľahám s cukrom do bielej peny, pridám likér, maslo,
múčku, ricottu a nakoniec veľmi jemne zamiešam do krému vychladenú cukrovú
penu z bielkov.
Rúru zapnem na
klasických 180°C, vyberiem polotuhé cesto z chladničky, formu (o priemere
25 cm) vytriem maslom, cesto prstami vytiahnem po celom obvode až k hornému
okraju, aby krém nevytiekol počas pečenia. Krém vylejem na cesto a vsuniem
do rúry piecť cca 40 minút. Potom koláč vyberiem a nechám úplne
vychladnúť, aby pekne stuhol.
Podávam s kopčekom sladkej
šľahačky a čerstvými malinami, príp. lesným ovocím, alebo zaváraným. Ak
nie je po ruke ani to, tak s pikantným lekvárom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára