Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 2. júla 2016

Ricotta koláč – ďalší šťavnatý taliansky recept do zbierky 

Cesto:

250 g hladkej múky (200 g múky + 50 g strúh. piškót)
150 g maslo 82% izbovej teploty                                              
70 g práškového cukru
70 g mandľovej múčky
1 - 2 vajce (M-L) – v prípade S 2 ks                                         
štipka soli

Zo všetkých ingrediencii spracujem hladké, voňavé cesto, zabalím ho do potravinovej fólie a odložím do chladu na cca hodinu, aby sa s ním lepšie pracovalo. Kto má rád výraznejšiu chuť mandlí, tak môže pridať zopár kvapiek mandľovej esencie.

Ricotta krém:

250 g ricotty
100 g krupicového cukru
3 vajcia
1,5 PL mandľovej múčky
3 PL mandľového likéru Amaretto
50 g masla

Vajcia rozdelím, bielka vyšľahám do tuhej peny, pridám polovicu cukru a šľahám,  kým sa netvoria pevné špičky, odložím do chladničky. Žĺtka vyšľahám s cukrom do bielej peny, pridám likér, maslo, múčku, ricottu a nakoniec veľmi jemne zamiešam do krému vychladenú cukrovú penu z bielkov.

Rúru zapnem na klasických 180°C, vyberiem polotuhé cesto z chladničky, formu (o priemere 25 cm) vytriem maslom, cesto prstami vytiahnem po celom obvode až k hornému okraju, aby krém nevytiekol počas pečenia. Krém vylejem na cesto a vsuniem do rúry piecť cca 40 minút. Potom koláč vyberiem a nechám úplne vychladnúť, aby pekne stuhol.

Podávam s kopčekom sladkej šľahačky a čerstvými malinami, príp. lesným ovocím, alebo zaváraným. Ak nie je po ruke ani to, tak s pikantným lekvárom.  

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára