Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 9. júla 2016

Syrovo-smotanové rožteky od Danici

Tento recept som si doteraz uchovávala v tajnosti. Dostala som ho pri jednej príležitosti od jednej veľmi príjemnej a láskavej pani Danice, ktorá pochádza od Malaciek a dokáže neskutočne dobre piecť, má zlaté ruky a srdce tiež. Na jej počesť sa s vami podelím o toto fantastické syrové dobrodružstvo, ktoré najlepšie chutí v sprievode iskrivého vínka.

500 g polohrubej špaldovej múky
250 g tvrdého údeného syra
250 g masla
250 ml sladkej smotany (33%)
2 žĺtka (bielka sa použijú na potieranie)
100 ml vlažného mlieka + trochu cukru
1 kocka čerstvého droždia
soľ (cca 3 ČL)

Cesto je dôležité zamiesiť v dvoj- či trojhodinovom predstihu, aby stihlo dobre nakysnúť. Takže si pripravím kvások z mlieka, cukru a rozdrobeného čerstvého droždia – táto neopakovateľná vôňa ma vždy prenesie do detstva, keď babka ráno zamiesila v obrovskej mise bublajúce, hladké cesto na koláče, ktoré k nám potom chodili zobať decká z celej ulice...to boli časy.....

No ale vrátim sa späť do reality: všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu. Najprv si nastrúham syr, múku so soľou vsypem do väčšej misy, v strede urobím jamku, vlejem smotanu, žĺtka, maslo narezané na menšie kúsky, aby sa s ním lepšie robilo a nakoniec bublotajúci kvások spolu so strúhaným syrom. Miesim približne 10 minút, poprášim múkou, prikryjem a doložím na teplé miesto kysnúť na 2 – 3 hodiny. Možno ho ale odložiť zabalené do potravinovej fólie do chladničky na noc a ráno ho hneď vybrať, aby sa zohrialo na izbovú teplotu a ešte podkyslo – takto to robievam ja J.

Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, je pripravené na porciovanie. Rozdelím ho na niekoľko gúľ, ja som robila tento raz väčšie rožteky, tak som si urobila 6 gúľ, ale toto množstvo cesta možno rozdeliť aj do 10 guliek, ktoré potom odložím bokom.

Rúru zapnem na 180°C.

Pracovnú dosku vysypem múkou, guľu vyvaľkám na okrúhlu placku, rozrežem na 8 častí (tvar trojuholníkov), každú z nich zrolujem, sformujem rožtek, potriem bielkom a posypem nasekanými semienkami z tekvice, slnečnice, ale možno použiť mak, sezam a pod. a vsuniem do rozpálenej rúry a pečiem, kým nechytia zlatistú farbu. Potom ich vyberiem, nasávam tú prekrásnu syrovú vôňu a ešte vlažný rohlíček si uchmatnem hneď z kraja a nechávam si to jeho úžasné cesto rozplývať na jazyku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára