500 g
polohrubej špaldovej múky
250 g
tvrdého údeného syra
250 g
masla
250 ml
sladkej smotany (33%)
2 žĺtka
(bielka sa použijú na potieranie)
100 ml
vlažného mlieka + trochu cukru
1 kocka
čerstvého droždia
soľ
(cca 3 ČL)
Cesto
je dôležité zamiesiť v dvoj- či trojhodinovom predstihu, aby stihlo dobre
nakysnúť. Takže si pripravím kvások z mlieka, cukru a rozdrobeného
čerstvého droždia – táto neopakovateľná vôňa ma vždy prenesie do detstva, keď
babka ráno zamiesila v obrovskej mise bublajúce, hladké cesto na koláče,
ktoré k nám potom chodili zobať decká z celej ulice...to boli časy.....
No ale
vrátim sa späť do reality: všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu.
Najprv si nastrúham syr, múku so soľou vsypem do väčšej misy, v strede
urobím jamku, vlejem smotanu, žĺtka, maslo narezané na menšie kúsky, aby sa
s ním lepšie robilo a nakoniec bublotajúci kvások spolu so strúhaným
syrom. Miesim približne 10 minút, poprášim múkou, prikryjem a doložím na
teplé miesto kysnúť na 2 – 3 hodiny. Možno ho ale odložiť zabalené do
potravinovej fólie do chladničky na noc a ráno ho hneď vybrať, aby sa
zohrialo na izbovú teplotu a ešte podkyslo – takto to robievam ja J.
Keď
cesto zdvojnásobí svoj objem, je pripravené na porciovanie. Rozdelím ho na
niekoľko gúľ, ja som robila tento raz väčšie rožteky, tak som si urobila 6 gúľ,
ale toto množstvo cesta možno rozdeliť aj do 10 guliek, ktoré potom odložím
bokom.
Rúru
zapnem na 180°C.
Pracovnú
dosku vysypem múkou, guľu vyvaľkám na okrúhlu placku, rozrežem na 8 častí (tvar
trojuholníkov), každú z nich zrolujem, sformujem rožtek, potriem bielkom
a posypem nasekanými semienkami z tekvice, slnečnice, ale možno
použiť mak, sezam a pod. a vsuniem do rozpálenej rúry a pečiem,
kým nechytia zlatistú farbu. Potom ich vyberiem, nasávam tú prekrásnu syrovú
vôňu a ešte vlažný rohlíček si uchmatnem hneď z kraja a nechávam
si to jeho úžasné cesto rozplývať na jazyku.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára