Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 16. júla 2016

Torta con crumble paradiso di crema, mascarpone e papavero - Nebeský koláč s posýpkou, krémom z mascarpone a makovou plnkou

Cesto:

300 g polohrubej bielej špaldovej múky
100 g krupicového cukru
150 g masla
1 ČL kypriaceho prášku
1 vajce
2 žĺtky

Krém s mascarpone:

400 g mlieka
1 ks vanilkového lusku
40 g polohrubej bielej špaldovej múky
100 g cukru


150 g mascarpone

Maková plnka:

100 g mletého maku
1 dl plnotučného mlieka
1 PL masla (82%)
2 bielky (možno použiť z cesta)
3 PL práškového cukru
1 ks stredne veľkého jablka
trošku mletej škorice

Posýpka:

200 g polohrubej múky
125 g cukru
125 g masla

Najprv si pripravím posýpku, keďže musí tuhnúť dlhšie v mrazničke, aby sa drobila. Maslo izbovej teploty nakrájam na drobné kocky, zasypem múkou zmiešanou s cukrom a prstami dôkladne spracujem cesto, zabalím do mikroténového vrecka a odložím do mrazničky na niekoľko hodín, pokým dostatočne nestuhne.

V ďalšom kroku príde na rad krehké cesto, takže zmiešam všetky ingrediencie, ktoré by mali mať izbovú teplotu, aby sa s nimi dobre pracovalo, vypracujem kompaktné cesto, vyformujem do gule, zabalím do potravinovej fólie a vložím tuhnúť na cca 15 – 30 minút do chladničky.

Medzitým si pripravím krém tak, že zahrejem mlieko s vyškrabanými semienkami vanilky, celým luskom, povarím, odstavím a nechám vychladnúť. Vyberiem lusk, zamiešam do mlieka múku, cukor, položím na mierny oheň a za stáleho miešania uvarím z neho hustú kašu. Keď je kaša už iba trochu vlažná (nesmie byť teplá a tobôž horúca, inak sa krém nepodarí), zašľahám do nej mascarpone, ochutnám a keď sa zdá, že je dostatočne hladký a sladký krém, odložím do chladničky.

Teraz príde na rad maková plnka: zvarím mlieko s cukrom, vsypem mak a po niekoľkých minútach, odstavím a nechám chladnúť. Do vlažnej masy zamiešam maslo, škoricu, na jemno nastrúhané jablko a nakoniec do tuhej peny vyšľahané bielky. Kto má rád chuť citrónu, tak môže zamiešať šťavu z polovice citróna, príp. aj nastrúhanú kôru.

Tak a teraz zapnem rúru na 180°C, pripravím si formu, vysteliem ju papierom na pečenie, vyberiem cesto, ktoré by malo byť také pružné ako plastelína, prstami roztiahnem až po okraj formy, aby plnky nevytiekli, spodok popichám vidličkou,  najprv vylejem makovú plnku, uhladím, na ňu rozotriem vanilkový krém s mascarpone, z mrazničky vyberiem tuhé cesto, rozlámem a medzi prstami mrvím posýpku tak, aby rovnomerne pokryla celý povrch koláča. Ten potom vsuniem do rozohriatej rúry na strednú priečku a každých 10 minút sledujem situáciu, aby sa nepripálil. Po 20-tich minútach som ho prikryla teflónovým papierom na pečenie a piekla ešte ďalších 20 minút, takže dokopy 40 minút. Potom som rúru vypla, pootvorila a nechala v nej koláč úplne vychladnúť, aby sa chute spojili a najmä – aby dostatočne stuhol a nasal do seba vlhkosť z krémov, čo je dôležité preto, aby sa nelámal a nedrobil.

A čo dodať na koniec?! Treba najprv odkrojiť, preniesť na tanierik, napichnúť na vidličku, privrieť oči, vložiť na jazyk a nechať na ňom rozplývať tie harmonické, krémové chute a keď zahryznete, chrumkavá posýpka dá tej lahôdke sladkú korunku.

A pokračovanie?!

Nikdy nebude tohto nebesky dobrého talianskeho dezertu, ktorý ale možno pripraviť aj tak, že vynecháte makovú plnku a z vanilkového krému urobíte stracciatellový, dostatok....mňaaaaam.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára