Napriek svojej jednoduchosti, je tento dvojfarebný koláč favoritom snehom zaviatych poobedných oddychoviek pri káve a vedie v rebríčku všetkých vekových kategórií, lebo si zachová svoju správnu konzistenciu aj na druhý deň, takže si ho môže vychutnať bez obáv aj menej zubé osadenstvo rodiny. Verte či nie, dokáže sa na Vás usmievať z taniera tak dlho, kým si ho nepriložíte k ústam a nepotešíte ním svoje zimou otupené zmysly. Ole, el classico!
110 g hladkej múky
40 g maizeny (príp. vanilkového pudingu na varenie)
1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
100 g masla
0,5 dl oleja
150 g práškového cukru
3 vajcia
1 ČL vanilkovej esencie
strúhaná kôra z pomaranča alebo citróna (množstvo podľa chuti)
štipka soli
10 g kvalitného kakaa
2 PL mlieka
Na polevu:
80 g masla izbovej teploty
180 g práškového cukru alebo medu
100 g mascarpone
Najprv zapnem rúru na 220°C a v menšej šálke zohrejem mlieko, rozmiešam v ňom do hladka kakaový prášok a odložím.
V ďalšom kroku v mise roztopím maslo, pridám olej, po jednom pridám celé vajcia a tak dlho miešam, kým nedostanem konzistenciu majonézy. Potom vsypem preosiaty cukor, vanilkovú esenciu, kôru z pomaranča a poriadne vyšľahám. Potom pridám preosiatu múku s maizenou, štipkou soli a kypriacim práškom.
Papierom na pečenie vysteliem formu a vylejem naň tri štvrtiny cesta. Do zvyšného cesta vlejem husté kakaové mlieko, premiešam a z väčšej výšky lejem do vanilkového cesta, kým sa neminie a vsuniem do vyhriatej rúry na 15 min., v ktorej som ubrala teplotu na 200°C. Potom opäť uberiem teplotu na 170°C a pečiem cca 20 – 25 min. Odporúčam prikryť papierom na pečenie, najlepšie teflónovým, ten to vydrží, ku koncu skúšku - pichnutie špajdle do stredu a keď sa cesto neprilepilo, vyberiem, hneď potriem polevou (všetky ingredienty som vymiešala do hladka) ešte horúci koláč a nechám vychladnúť na bezpečnom mieste, aby ho náhodou niekto opantaný vôňou, skôr nenačal.
Vo finále ho možno posypať na hrubo nalámanými, opraženými orechmi.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára