Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

streda 1. februára 2012

Orechový koláč z jogurtového cesta


Píše sa 1. február, vonku síce svieti slnko, ale všetko je zmrznuté tak, že sa na otvorených jazerách dá veselo korčuľovať. Duša piští po niečom teplom, voňavom, sladkom, príjemnom, tak som sa rozhodla ju chlácholiť chuťou bleskovo zbuchnutého orechového koláča z jogurtového cesta. Odporúčam každému, komu znenazdajky bude chýbať ku šťastiu a k poobednej káve nejaký usmievavý koláčik.




Na cesto:
200 ml bieleho jogurtu
140 g krupicového cukru (príp. medu)
100 g masla
1 rozdelené vajce
140 g hladkej múky (môže byť aj zmes hladkej a polohrubej múky v pomere 1:1)
1 ČL kypriaceho prášku
1 PL rumu
1 ČL vanilkovej esencie
trošku mletej škorice
a kto má chuť na kakaové cesto, môže pridať do cesta 1 PL kakaa

Na ozdobu:
100 g na hrubo nalámaných vlašských orechov
roztopené maslo
práškový cukor

Rúru zapnem na 180°C. Maslo s cukrom vymiešam, pridám žĺtok, rum, vanilkovú esenciu, jogurt a nakoniec preosiatu múku s kypriacim práškom. Cesto vylejem do formy vystlanej papierom na pečenie, uhladím povrch, vytriem bielkom, posypem škoricou, orechmi nalámanými na hrubo a zasuniem do rúry na cca 30 minút. Odporúčam koláč prikryť buď teflónovým papierom na pečenie, príp. alobalom, aby sa z orechov nestali uhlíky. Keď je koláč upečený, povrch ešte za horúca polejem maslom a bohato posypem práškovým cukrom.

Ako príloha poslúži šľahačka s čokoládovým topingom, ale ak máte doma mascarpone, vyšľahajte ho s Amaretom alebo Cointreau, troškou smotany a cukru, bude to hotové pošteklenie zmyslov. Neuveriteľne jednoduché, nie?

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára