Týmto vynálezom obohatil maďarské cukrárske umenie legendárny šéf čašník Gollerits Károlyi, ktorý 16 rokov pracoval vo vychýrenej budapeštianskej reštaurácií Gundel. Realizácia ale zostala na majstrovi cukrárovi menom Szöcs József Bélovi, ktorý v roku 1958 získal za tento dezert medzinárodné ocenenie v Bruseli a stal sa tradičným maďarským dezertom. Receptúru, ktorú uvádzam, je veľmi blízko tej pôvodnej.
Myslím, že voľba tohto „zákusku“ bola na dvojitú rodinnú oslavu tá najsprávnejšia, lebo potešila všetkých (skoro)slávov, sláviacich slávu slávených.
Piškótové cesto:
6 PL polohrubej múky
6 PL práškového cukru
1 ČL kypriaceho prášku
6 vajec
100 g mletých vlašských orechov
2 PL kvalitného kakaa
Vanilkový krém:
3 žĺtka
300 ml mlieka
80 g práškového cukru
1 struk vanilky – vyškriabané vnútro (ak nemáte, môžete nahradiť vanilkovou esenciou)
1 ČL maizeny
Čokoládová poleva:
200 g kvalitnej čokolády (ja som dala 86%, bola trochu horká)
30 g masla
150 ml smotany na šľahanie
2 PL rumu (ja som dala Amaretto, čo je síce prešľap, ale chutí famózne)
Rumová poleva:
2 PL rumu
150 ml vody
100 g krupicového cukru
1 ČL strúhaná kôra z pomaranča
Okrem toho:
za veľkú hrsť hrozienok
200 ml rumu
100 g vlašských orechov (hrubo nalámaných)
300 ml šľahačky
Najprv začnem s piškótovým cestom: žĺtka s cukrom vymiešam do bielej peny, po troche prisypávam preosiatu múku s kypriacim práškom a nakoniec opatrne vmiešam tvrdý sneh z bielkov. Masu rozdelím na tri časti: prvú pôvodnú vylejem do plechu vystlaného papierom na pečenie, do druhej zamiešam mleté orechy, vylejem na ďalší plech a do tretej časti zamiešam kakao a taktiež vylejem na plech, všetky vsuniem do vyhriatej rúry na 180°C, za 10 – 12 minút by mali byť hotové.
Teraz, keď mi chladnú cestá, vrhnem sa na krém a polevy.
Na vanilkový krém dôkladne vymiešam žĺtky s cukrom, následne prilievam postupne mlieko a vo vodnom kúpeli šľahám, kým nedostanem krém, ktorý vo finále zahustím maizenou.
Na čokoládovú polevu dám roztopiť maslo, vlejem smotanu na šľahanie a keď je teplá, vsypem nalámanú čokoládu na drobno. Starostlivo miešam nad miernym plameňom, príp. kto si netrúfa, tak vo vodnom kúpeli a hneď ako sa čokoláda spojí so smotanou a maslom odstavím a premiešam s alkoholom.
Na rumovú polevu dám variť vodu s cukrom približne 10 minút, keď začne hustnúť stiahnem z ohňa a pridám kôru z pomaranča a alkohol.
Ešte nesmiem zabudnúť namočiť hrozienka cez noc do rumu, nech pekne napučia a orechy, v mojom prípade mandle som upražila na suchej teflónovej panvici.
Upečené piškótové pláty nakrájam na menšie kusy a na každom dezertnom tanieri upravím tak, aby sa vystriedali všetky tri chute, potom ich bohato pokropím rumovou polevou, posypem hrozienkami, praženými orechmi, prelejem vanilkovým krémom a následne čokoládovou polevou. Ozdobím poriadnou čiapkou šľahačky, opäť polejem čokoládovou polevou a posypem praženými orechmi.
Chcela by som nakoniec iba upozorniť, že tento dezert je dosť ťažký, oči by jedli, ale žalúdok už nevládze, ale to zistíte veľmi rýchlo. Želám patričný pôžitok.
Chcela by som nakoniec iba upozorniť, že tento dezert je dosť ťažký, oči by jedli, ale žalúdok už nevládze, ale to zistíte veľmi rýchlo. Želám patričný pôžitok.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára