Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 25. februára 2012

Teľacie na víne a dubákoch s domácou žemľovou knedľou

500 g teľacieho mäsa
1 červená cibuľa
1 strúčik cesnaku
100 g dubákov naložených v masle
1 vetvička čerstvého rozmarínu
1,5  dl dezertného vínka
1 ČL medu
2 PL kačacej masti, príp. olivového oleja
mleté čierne korenie
čerstvá petržlenová vňať

Mäso umyjem, odblaním, nakrájam na menšie kocky. V hrnci roztopím masť, vsypem červenú cibuľu nakrájanú na drobno a chvíľku dusím, potom pridám nasekaný cesnak a hneď ako pustí arómu, pridám na intenzite ohňa a vložím kúsky mäsa. Okorením, vložím dubáky na masle, chvíľku restujem, podlejem vínom, vložím vetvičku rozmarínu, prikryjem, stiahnem oheň a dusím mäso, kým sa šťava nezredukuje do hustej „omáčky“ a mäso nie je mäkké. Tesne pred dokončením pridám med, soľ a odstavím.

Podávam s domácou žemľovou knedľou, posypané čerstvou, jemne nasekanou petržlenovou vňaťou. Chuť sa dá zhrnúť do holej vety: Je to lahodné. I keď nie celkom, lebo ak si spomeniem, že to mladé zvieratko, v podstate ešte kojenec, muselo zhynúť kvôli ľudskému pôžitku, tak mám výčitky svedomia. Preto som mu preukázala patričnú úctu a pripravila ho tak, ako som najlepšie vedela.
Pozn.:
Dubáky som si „zavarila“ neskoro v jeseni, keď sa dali na Miletičke dostať rôzne čerstvé, voňavé huby. Umyla som ich, nakrájala na plátky, podusila na masle, trochu korenia a soli doplnili tú úžasnú chuť, naliala dubáky s maslom do menšej zátkovacej nádoby a vložila do mrazničky.


Domáca žemľová knedľa

Toto je jednoduchý recept - ako facka, pre totálnych amatérov, alebo pre tie z nás, ktoré potrebujú mať po ruke niečo praktické, rýchle a chutné. Dostala som ho od mojej priateľky z detstva, ktorá je stále zaneprázdnená ilustrovaním, maľovaním, kreslením, proste umením.

3 staršie pečivá
250 g polohrubej a hrubej múky (1:1)
250  mlieka
1 – 2 vajíčka (podľa veľkosti)
soľ podľa chuti

Pečivo nakrájam na kocky, vložím do misy, vsypem múku, prelejem mliekom, v ktorom som rozmiešala vajcia a posolím podľa chuti. Ak je masa riedka, môže sa zahustiť pečivom, príp. múkou alebo strúhankou. Do hlbšieho hrnca dám variť toľko vody, aby sa knedľa ponorila. Cesto prelejem do nepoškodeného mikrotenového sáčku, zviažem (v tvare valca),  vložím do vriacej vody a varím 30 minút. Potom zhasnem plameň pod hrncom a nechám ešte chvíľku v ňom. Následne vyberiem, nakrájam a servírujem.
Pre tých, ktorí by chceli mať extra kráľovskú knedľu, tak do surového cesta odporúčam zamiešať restovanú cibuľu s kačacími alebo husacími oškvarkami a čerstvou petržlenovou vňaťou. Počkajte, pri tejto variante si už aj ja musím utrieť slinky....

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára