Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

pondelok 17. novembra 2014

Bacalhau com natas (treska na smotane) á la bistrobey-sk

Tento recept je po pravde veľmi zjednodušenou alternatívou toho pravého, portugalského, ale chutí s menšími odchýlkami skoro rovnako, ako ten pravý, ktorý som ochutnala v jednej z lisabonských reštaurácií, kam by som sa ešte rada vrátila, lebo tamojší vlastníci, boli neskutočne milí a prívetiví ľudia.
Najmä ušetrí more času a aj nejaké tie peniaze a energiu pri hľadaní solenej sušenej tresky na našom trhu, ak sa k nám nejaká dováža, o čom pochybujem.
Pôvodný proces úpravy solenej sušenej tresky (Bacalhau) na ďalšie spracovanie je fakt zdĺhavá a kto vie, či by som to zvládla tak, ako sa to má, keďže s tým nemám žiadne skúsenosti. Na šťastie ale nie sme u nás odkázaní na sušené rybie mäso, takže bacalhau, ktoré sa pripravuje na veľa spôsobov, môžeme robiť z čerstvého, alebo mrazeného kusa tresky.
 
 
400 g tresky (filety)
500 g zemiakov
2 veľké cibule
3 strúčiky cesnaku
2 žĺtky
olej a maslo 1:1 (4 - 5 PL)
1,5 dl smotany na varenie
3 PL petržlenovej vňate najemno nasekanej
2 PL dijonskej horčice
1 ČL cukru
mletý muškátový oriešok
čierne korenie
soľ

Na ozdobenie:
strúhaný syr, olivy, čerstvá petržlenová vňať
 
Predvarila som zemiaky v šupke, po schladení som ich ošúpala, nastrúhala na hrubom strúhadle, trochu prisolila a odložila bokom.
Mäso z tresky som udusila na oleji a masle (2 - 3 PL) v panvici do mäkka, okorenila, osolila a preliala som ho smotanou, v ktorej som vopred vyšľahala žĺtka s horčicou, korením, cukrom a soľou.
Keď smotana zhustla, odstavila som mäso a s varechou ho rozdrobila ako sa len dá, aby mi vznikla akási smotanovo-mäsová zmes.
V teflónovom hrnci som rozpálila zvyšný olej s maslom a cibuľu nakrájanú na veľmi drobno a usmažila do sklovita. Potom som pridala jemne nasekaný cesnak a keď uvoľní typickú arómu, vsypem nastrúhané zemiaky, posypem 3 PL petržlenovej vňate, pridám mleté čierne korenie a zatiaľ pečiem, kým nie sú chrumkavé (skoro ako rösti). Potom ich odstavím a ihneď do nich dôkladne vmiešam smotanovo-treskovú zmes, potom na chvíľu prikryjem pokrievkou, aby sa chute trochu spojili, ale aby zemiaky nestihli zmäknúť a zachovali si tú správnu chrumkavú chuť.
Servírujem posypané strúhaným syrom, ja som použila chedar (mild) a posypala zelenými olivami, lebo čierne som doma práve nemala a jemne nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.
V pivnici som mala uloženú ešte jednu fľašu rúžového - Novo mundo, "vinha" dovezeného z Portugalska, tak som porciu bacalhau com natas zdokonalila pohárikom mladého lahodného vína, v ktorom sa zračil teplý lúč slnka, zahrievajúci srdce spolu s príjemnými vôňami tradičného jedla, pochádzajúceho z konca nášho kontinentu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára