Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

nedeľa 23. novembra 2014

Hroznový koláč z cmarovo-čokoládového cesta

Tento druh koláča je šťavnatý, presýtený čokoládovou chuťou a obohatený červeným hroznom, ktoré sa rado snúbi s chuťou čokolády. Nedá sa z neho veľa zjesť, lebo je veľmi sýty, ale aj na druhý deň si zachová rovnakú šťavnatosť. V chlade vydrží niekoľko dní. Možno ho upiecť aj v muffinových formičkách.

200 g hladkej špaldovej múky
1 vrecko extra čokoládového pudingu Dr. Oetker
300 ml cmaru
3 vajíčka
200 g kvalitnej tmavej čokolády
100 g masla (82%) izbovej teploty
150 g hnedého cukru
1 ČL kypriaceho prášku
1 ČL jedlej sódy
zopár kvapiek vanilkovej esencie
0,5 dl rumu
štipku soli

 
 
cca 150 g bobúľ hrozna

cukrová poleva (práškový cukor vymiešaný do hustej kaše s vlažnou vodou)

Rúru zapnem na 180°C. Čokoládu nasekám na čo najmenšie kúsky. Bobule hrozna umyjem a vykôstkujem. Múku zmiešam s pudingovým práškom, kypriacim práškom, jedlou sódou a štipkou soli.
Vajíčka rozdelím, bielky vyšľahám s polovicou cukru do tuhej peny, odložím do chladničky. Žĺtka vyšľahám so zvyškom cukru do bieleho krému, prilejem cmar, vanilkový extrakt, rum a maslo a dôkladne premiešam. Potom zašľahám postupne zmes suchých ingrediencií. Nakoniec pridám tuhý sneh z bielkov, nalámanú čokoládu a iba špachtľou jemne vmiešam do cesta, ktoré vylejem do tortovej formy vymazanej olejom a vysypanej múkou, husto poukladám rozpolené a vykôstkované bobule hrozna a vsuniem do rozpálenej rúru na cca 35 minút piecť.
Po pätnástich minútach som formu prikryla alobalom, aby sa vrch príliš neupiekol. Po skúške špajdlou som koláč vybrala a ešte horúci som tenko poliala cukrovou polevou a nechala vychladnúť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára