Tento druh koláča je
šťavnatý, presýtený čokoládovou chuťou a obohatený červeným hroznom, ktoré sa rado
snúbi s chuťou čokolády. Nedá sa z neho veľa zjesť, lebo je veľmi
sýty, ale aj na druhý deň si zachová rovnakú šťavnatosť. V chlade vydrží
niekoľko dní. Možno ho upiecť aj v muffinových formičkách.
200 g hladkej špaldovej múky
1 vrecko extra čokoládového pudingu Dr. Oetker
300 ml cmaru
3 vajíčka
200 g kvalitnej tmavej čokolády
100 g masla (82%) izbovej teploty
150 g hnedého cukru
1 ČL kypriaceho prášku
1 ČL jedlej sódy
zopár kvapiek vanilkovej esencie
0,5 dl rumu
štipku soli
cca 150 g bobúľ hrozna
cukrová poleva (práškový cukor vymiešaný do hustej
kaše s vlažnou vodou)
Rúru zapnem na 180°C.
Čokoládu nasekám na čo najmenšie kúsky. Bobule hrozna umyjem a vykôstkujem. Múku
zmiešam s pudingovým práškom, kypriacim práškom, jedlou sódou
a štipkou soli.
Vajíčka rozdelím, bielky
vyšľahám s polovicou cukru do tuhej peny, odložím do chladničky. Žĺtka
vyšľahám so zvyškom cukru do bieleho krému, prilejem cmar, vanilkový extrakt,
rum a maslo a dôkladne premiešam. Potom zašľahám postupne zmes
suchých ingrediencií. Nakoniec pridám tuhý sneh z bielkov, nalámanú
čokoládu a iba špachtľou jemne vmiešam do cesta, ktoré vylejem do tortovej
formy vymazanej olejom a vysypanej múkou, husto poukladám rozpolené
a vykôstkované bobule hrozna a vsuniem do rozpálenej rúru na cca 35
minút piecť.
Po pätnástich minútach som
formu prikryla alobalom, aby sa vrch príliš neupiekol. Po skúške špajdlou som
koláč vybrala a ešte horúci som tenko poliala cukrovou polevou a nechala
vychladnúť.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára