Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 29. novembra 2014

Kyjevský krémový rez á la BistroBey

...mmm, ľudkovia sladkohubí, tak toto musíte vyskúšať, tá menšia námaha stojí za tú chuť a pôžitok. Začnite prvý adventní víkend aj Vy, takýmto slávnostným rezom.

Cesto:

400 g polohrubej múky
1 vrecko kypriaceho prášku
150 g krupicového cukru
2 – 3 PL kyslej smotany
200 g masla
4 žĺtka

Všetky ingrediencie spracujem na hladké cesto, rozdelím ho na tri rovnaké diely a zapnem rúru na 160°C.

Orechová vrstva:

4 bielka
100 g práškového cukru
250 g mletých vlašských orechov
štipka soli

Do bielkov zašľahám soľ, cukor a keď sa ten roztopí, už len primiešam mleté vlašské orechy, takže nie je potrebné šľahať do tuhého snehu.

Prvé cesto roztiahnem na papier na pečenie a potriem prvou tretinou bielkovo-orechovej masy, vsuniem do rúry a upečiem do rúžova, nie viac, lebo vyschne.  Rovnako potom upečiem aj ďalšie dve cestá a nechám vychladnúť, lebo sú veľmi krehké na skorú manipuláciu.

Kávový krém:
 
500 ml mlieka
100 krupicového cukru
2 vanilkové pudingy
1 ČL instantnej kávy
200 g masla
150 g mascarpone
50 g práškového cukru
1 vrecko vanilkového cukru
1 dl orechového likéru (prípadne rumom)

Z mlieka, krupicového cukru, instantnej kávy a pudinového prášku, uvarím puding. Do ešte horúcej masy zamiešam 100 g masla. Zvyšné maslo izbovej teploty vyšľahám s práškovým cukrom, likérom do krému a postupne do neho zašľahám puding a mascarpone zmiešané s vanilkovým cukrom. Ochutnám a keď je potrebné, tak doladím niektorou z ingrediencií.

Finalizácia:

Prvé upečené cesto premiestnim na podnos, orechovou vrstvou nahor. Na ňu dôkladne rozotriem kávový krém a takto postupujem ešte dvakrát.

Trojvrstvový krémový zákusok je najlepšie nechať odpočívať celú noc v chladničke, aby sa chute spojili a lepšie držali vrstvy pokope.

Ja som povrch  posypala jemnou instantnou kávou a podávala som ho poliaty domácim karamelom a kopčekom šľahačky. Ale dá sa potiahnuť aj čokoládovým ganachom.

Na druhý deň poobede som ostrým nožom nakrájala rezy a podávala s riadne napenenou silnou kávou. Po dlhšie trvajúcom  pracovnom nasadení celej rodiny, ktorá bola v úlohe upratovacej čaty, dobre padne tento excelentný jemný, krémový rez s puncom ukrajinskej kuchyne.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára