hotové lístkové cesto (400 g)
alebo
domáce sadlové cesto:
250 g hladkej múky
150 g masti
1 vajce
1 dl kyslej smotany
1 PL octu
štipku soli
Všetky ingrediencie spracovať na hladké cesto, chvíľu
ho nechať odpočívať v chladničke a potom z neho vyvaľkať tenké
cesto, ktoré treba upiecť do ružova vo vopred vyhriatej rúre na 180°C na
opačnej strane plechu – t.j. na jeho chrbte.
Jednu časť rozvaľkaného cesta pred vložením do rúry
nakrájam ostrým nožom na rovnaké štvorce, aby som uľahčila krájanie hotového
krémeša.
Krém:
1 l mlieka
2 vanilkové cukry
4 vajcia rozdelené
2 extra vanilkové pudingy Dr. Oetker
2 PL hladkej múky
3 PL krupicového cukru
2 PL práškového cukru
50 g masla izbovej teploty
V 1 dl mlieka vyšľahám krupicový a vanilkový
cukor, žĺtka a múku. Zvyšok mlieka
nechám v hrnci zovrieť, tenkým prúdom prilievam žĺtkovú tekutinu, popri
tom intenzívne miešam a uvarím hustý krém, ktorý po odstavení nechám
vychladnúť. Do vlažného krému zašľahám maslo.
Medzi tým vyšľahám bielka so štipkou soli do pevnej
peny. Potom do nej preosejem práškový cukor a šľahám, pokým sa netvoria
lesklé špičky. Odložím do chladničky.
Nakoniec obe zložky vyšľahám do krému, ktorý
rovnomerne rozotriem na plát cesta a odložím do chladničky.
Okrem toho:
500 ml šľahačky na šľahanie (33%)
2 stužovače šľahačky
2 PL cukru
Vyšľahám hustý šľahačkový krém, dôkladne rozotriem na
vybraté cesto, potreté pudingovým krémom z chladničky, poukladám na
šľahačku štvorce lístkového cesta, pokropím domácim karamelovým krémom (viď
v receptoch), ktorý mávam uložený v chladničke na priebežné využitie a odložím
na noc do chladničky, aby krémešom pevne držal tradičný úsmev, keď ich budeme
koštovať na druhý deň s veselými výletníkmi z Londýna.
P.S.: Robila som ich prvý raz a celkovo boli
dobré, iba to kupované cesto bolo akési tuhé, takže na budúce upečiem radšej
svoje a uvidím, či bude poddajnejšie.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára