Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

utorok 18. novembra 2014

Krémeš domáci

Čímmm potešiť v tomto chladnommm veternommm, upršanommm počasí svoje zmysly a ducha rodiny? No predsa osvedčenou klasikou – domácimmm krémešommm!

hotové lístkové cesto (400 g)
alebo
domáce sadlové cesto:

250 g hladkej múky
150 g masti
1 vajce
1 dl kyslej smotany
1 PL octu
štipku soli

Všetky ingrediencie spracovať na hladké cesto, chvíľu ho nechať odpočívať v chladničke a potom z neho vyvaľkať tenké cesto, ktoré treba upiecť do ružova vo vopred vyhriatej rúre na 180°C na opačnej strane plechu – t.j. na jeho chrbte. 

Jednu časť rozvaľkaného cesta pred vložením do rúry nakrájam ostrým nožom na rovnaké štvorce, aby som uľahčila krájanie hotového krémeša.

Krém:

1 l mlieka
2 vanilkové cukry
4 vajcia rozdelené
2 extra vanilkové pudingy Dr. Oetker
2 PL hladkej múky
3 PL krupicového cukru
2 PL práškového cukru
50 g masla izbovej teploty

V 1 dl mlieka vyšľahám krupicový a vanilkový cukor, žĺtka a múku.  Zvyšok mlieka nechám v hrnci zovrieť, tenkým prúdom prilievam žĺtkovú tekutinu, popri tom  intenzívne miešam a uvarím hustý krém, ktorý po odstavení nechám vychladnúť. Do vlažného krému zašľahám maslo.

Medzi tým vyšľahám bielka so štipkou soli do pevnej peny. Potom do nej preosejem práškový cukor a šľahám, pokým sa netvoria lesklé špičky. Odložím do chladničky.

Nakoniec obe zložky vyšľahám do krému, ktorý rovnomerne rozotriem na plát cesta a odložím do chladničky.

Okrem toho:

500 ml šľahačky na šľahanie (33%)
2 stužovače šľahačky
2 PL cukru

Vyšľahám hustý šľahačkový krém, dôkladne rozotriem na vybraté cesto, potreté pudingovým krémom z chladničky, poukladám na šľahačku štvorce lístkového cesta, pokropím domácim karamelovým krémom (viď v receptoch), ktorý mávam uložený v chladničke na priebežné využitie a odložím na noc do chladničky, aby krémešom pevne držal tradičný úsmev, keď ich budeme koštovať na druhý deň s veselými výletníkmi z Londýna.

P.S.: Robila som ich prvý raz a celkovo boli dobré, iba to kupované cesto bolo akési tuhé, takže na budúce upečiem radšej svoje a uvidím, či bude poddajnejšie.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára