400 ml cmaru
2 PL zemiakového pyré (môže
byť aj instantné)
2 ČL soli
1 ČL cukru
450 - 500 g hladkej múky
(alebo 300 g hladkej,
100 g ražnej chlebovej a 100 g špaldovej)
100 g kvásku (kto nemá,
môže vynechať)
trošku kypriaceho prášku
1/2 kocky čerstvého droždia
trošku drvenej rasce
trošku olivového oleja na
potieranie
rôzne semienka: sezamové,
slnečnicové, ľanové, tekvicové na posypanie
Všetky ingrediencie - postup
podľa zvyklostí zamiesenia klasického chleba – spracujem, cesto poprášim
hladkou múkou, prikryjem a odložím kysnúť na teplé miesto na 2 hodiny.
Náplň:
60 g masla alebo ešte
lepšie kačacej masti
2 až 3 strúčiky cesnaku
2 PL nasekaných čerstvých
byliniek (rozmarín, tymián, bazalka...)
250 g tvrdého syru s
výraznejšou chuťou (Ementál, Čedar a pod.)
Maslo alebo masť izbovej
teploty vymiešam s jemne nasekanými bylinkami (v tomto prípade som
vynechala kvôli nedostatku času, ale od jari, keď budem mať svoje a snáď i more
času, určite nimi nebudem šetriť) a cesnakom. Syr nastrúham (ja som
použila Čedar) na hrubom strúhadle, ale komu sa nechce, tak ho môže nakrájať na
tenunké plátky.
Inak plnkových variácií je na mraky, taká šunka, jemne nasekané riletky, do sklovita upečená šalotka, červená paprika.....
________________________________
Dobre vykysnuté cesto
vyklopím na pracovnú dosku jemne posypanú hladkou múkou, rozvaľkám na nie
príliš tenký plát, celý povrch potriem ochuteným maslom, či masťou a posypem
syrom. Potom rozrežem vertikálne na 6 rovnakých pruhov, tie poukladám na seba a opäť
rozrežem horizontálne na 6 rovnakých obdĺžnikov. Ak nie sú dostatočne široké,
aby sa dali zložiť – zavrieť ako knižka, tak si prstami trochu pomôžem, zložím
na polovicu a vložím do formy, rozstrapkanou časťou nahor (viď obr.). Bude
sa to trochu šmýkať, ale nevadím, prstami jednu „knižku“ k druhej poriadne
pritlačím a budú držať, až kým nevložím posledný kus, potom už budú stáť
vzorne. Pokým sa nerozpáli rúra, prikryjem a nechám trošku podkysnúť.
Rúru zapnem na 200°C, formu
na biskupský chlebíček vysteliem papierom na pečenie tak, aby bol až po okraj
bokov.
Povrch chlebíka potriem
trochou oleja, posypem semienkami a vsuniem do rozpálenej rúry na 15
minút. Keď sa začne povrch príliš červenať (tak ako mne), prikryjem ho
alobalom, stíšim teplotu na 180°C a pečiem ďalej 20 minút. Rúru vypnem a ešte
5 minút nechám dopekať odkryté.
Z vlažného chlebíka sa
pozvoľna trhajú šťavnaté plátky na povrchu chrrrrumkavé, prevoňané cesnakom a úplne stačí, ak sa k nemu
bude servírovať zeleninový šalát s jemným domácim dresingom a pohárik
bieleho vínka, napr. Rulandského šedého, Chardonnay alebo Chablis. Samozrejme sa dá použiť aj ako príloha k nejakej hustej zimnej polievke, ale to už nechám na Vás :-).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára