Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

štvrtok 4. decembra 2014

Cmarový trhací chlieb s plnkou

Cesto:

400 ml cmaru
2 PL zemiakového pyré (môže byť aj instantné)
2 ČL soli
1 ČL cukru
450 - 500 g hladkej múky (alebo 300 g hladkej,
100 g ražnej chlebovej a 100 g špaldovej)
100 g kvásku (kto nemá, môže vynechať)
trošku kypriaceho prášku
1/2 kocky čerstvého droždia
trošku drvenej rasce
 
trošku olivového oleja na potieranie
rôzne semienka: sezamové, slnečnicové, ľanové, tekvicové na posypanie

Všetky ingrediencie - postup podľa zvyklostí zamiesenia klasického chleba – spracujem, cesto poprášim hladkou múkou, prikryjem a odložím kysnúť na teplé miesto na 2 hodiny.

Náplň:

60 g masla alebo ešte lepšie kačacej masti
2 až 3 strúčiky cesnaku
2 PL nasekaných čerstvých byliniek (rozmarín, tymián, bazalka...)
250 g tvrdého syru s výraznejšou chuťou (Ementál, Čedar a pod.)

Maslo alebo masť izbovej teploty vymiešam s jemne nasekanými bylinkami (v tomto prípade som vynechala kvôli nedostatku času, ale od jari, keď budem mať svoje a snáď i more času, určite nimi nebudem šetriť) a cesnakom. Syr nastrúham (ja som použila Čedar) na hrubom strúhadle, ale komu sa nechce, tak ho môže nakrájať na tenunké plátky.
Inak plnkových variácií je na mraky, taká šunka, jemne nasekané riletky, do sklovita upečená šalotka, červená paprika..... 
________________________________

Dobre vykysnuté cesto vyklopím na pracovnú dosku jemne posypanú hladkou múkou,  rozvaľkám na nie príliš tenký plát, celý povrch potriem ochuteným maslom, či masťou a posypem syrom. Potom rozrežem vertikálne na 6 rovnakých pruhov, tie poukladám na seba a opäť rozrežem horizontálne na 6 rovnakých obdĺžnikov. Ak nie sú dostatočne široké, aby sa dali zložiť – zavrieť ako knižka, tak si prstami trochu pomôžem, zložím na polovicu a vložím do formy, rozstrapkanou časťou nahor (viď obr.). Bude sa to trochu šmýkať, ale nevadím, prstami jednu „knižku“ k druhej poriadne pritlačím a budú držať, až kým nevložím posledný kus, potom už budú stáť vzorne. Pokým sa nerozpáli rúra, prikryjem a nechám trošku podkysnúť.

Rúru zapnem na 200°C, formu na biskupský chlebíček vysteliem papierom na pečenie tak, aby bol až po okraj bokov.

Povrch chlebíka potriem trochou oleja, posypem semienkami a vsuniem do rozpálenej rúry na 15 minút. Keď sa začne povrch príliš červenať (tak ako mne), prikryjem ho alobalom, stíšim teplotu na 180°C a pečiem ďalej 20 minút. Rúru vypnem a ešte 5 minút nechám dopekať odkryté.

Z vlažného chlebíka sa pozvoľna trhajú šťavnaté plátky na povrchu chrrrrumkavé,  prevoňané cesnakom a úplne stačí, ak sa k nemu bude servírovať zeleninový šalát s jemným domácim dresingom a pohárik bieleho vínka, napr. Rulandského šedého, Chardonnay alebo Chablis. Samozrejme sa dá použiť aj ako príloha k nejakej hustej zimnej polievke, ale to už nechám na Vás :-).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára