Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 13. decembra 2014

Piškótový rez s hroznom a lieskovcovým krémom

Cesto:

4 väčšie vajcia - rozdelené
3 PL trstinového cukru
4 PL múky (2 PL polohrubej + 2 PL špaldovej múky)
1/2 ČL kypriaceho prášku
2 PL teplej vody
štipka soli
zopár kvapiek vanilkovej esencie

Plnka:

statný strapec veľkobobuľového červeného hrozna
1 vrecko škoricového cukru
50 g hnedého cukru
20 – 30 g masla

Lieskovcový krém:

200 g mascarpone
50 g masla
1 vrecko fruktózového cukru
2 PL Nutelly

Rúru zapnem na 180°C. Bobule hrozna umyjem, ostrým nožom rozrežem, vykôstkujem a rovnomerne rozsypem na dno formy, vystlanej papierom na pečenie. Posypem škoricovým a hnedým cukrom. Maslo nakrájam na drobné kúsky a rovnomerne rozdelím po celej ploche rozsypaných bobúľ hrozna a dám bokom.

Žĺtka s 2 PL cukru a vodou vyšľahám do bielej peny, bielka v druhej miske vyšľahám s 1 PL cukru a štipkou soli do tuhej peny. Do žĺtkov prikvapkám vanilkovú esenciu a po lyžiciach zašľahám múku zmiešanú s kypriacim práškom. Nakoniec taktiež po lyžiciach primiešam jemnými pohybmi špachtľou penu z bielkov, hotové cesto vylejem na hrozno a formu vsuniem do rúry. Pečiem cca 20 minút, pre istotu vyskúšam pichnúť do stredu špajdlu a keď je suchá, ihneď vyberiem, po pár minútach prevrátim na keramický tanier, jemne stiahnem papier na pečenie a nechám úplne vychladnúť.

Vôňa škoricového cukru, ovocia a masla bude fakt omamná, ale treba odolať, lebo ešte chýba neuveriteľne jednoduchý, ale fakt dobrý krém, ktorý si pripravím tak, že vymiešam maslo s cukrom, do ktorého zašľahám mascarpone a nakoniec po lyžiciach Nutellu. Stačí ho už len rovnomerne poroztierať po krásnej mozaike lesklého ovocia, trochu zachladiť a ..... no čo vám budem tuto vypisovať, aké to je. Vyskúšajte, ochutnajte a vychutnajte, stojí to zato a určite aj s iným ovocím.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára