Tento jednoduchý druh koláča je
šťavnatý, presýtený sladkou hroznovou chuťou a aj na druhý deň si zachová rovnakú šťavnatosť. Prikrytý v chlade vydrží niekoľko
dní. Možno ho upiecť aj v muffinových formičkách.
100 g hladkej špaldovej múky
2 vrecká extra vanilkového pudingu Dr. Oetker
300 ml cmaru
2 vajíčka
100 g masla (82%) izbovej teploty
150 g hnedého cukru
1 ČL kypriaceho prášku
1 ČL jedlej sódy
zopár kvapiek vanilkovej esencie
trošku drveného anízu
štipku soli
cca 150 g bobúľ hrozna
cukrová poleva (práškový cukor vymiešaný do hustej
kaše s vlažnou vodou)
Rúru zapnem na 180°C.
Bobule hrozna umyjem a vykôstkujem. Múku
zmiešam s pudingovým práškom, kypriacim práškom, jedlou sódou
a štipkou soli.
Vajíčka rozdelím, bielky
vyšľahám s polovicou cukru do tuhej peny, odložím do chladničky. Žĺtka
vyšľahám so zvyškom cukru do bieleho krému, prilejem cmar, vanilkový extrakt a maslo a dôkladne premiešam. Potom zašľahám postupne zmes
suchých ingrediencií. Nakoniec pridám tuhý sneh z bielkov a iba špachtľou jemne vmiešam do cesta, ktoré vylejem do tortovej
formy vystlanej papierom na pečenie, husto poukladám rozpolené
a vykôstkované bobule hrozna, posypem kde tu hoblinami masla a krupicovým cukrom, aby sa bobule veľmi nevysušili a vsuniem do rozpálenej rúru na cca 30
minút piecť.
Po skúške špajdlou som
koláč vybrala a ešte horúci som poliala cukrovou polevou a nechala
vychladnúť. Je fakt božský a nie príliš kalorický. Just som vynechala škoricový cukor, aby vynikla čistá chuť hrozna, masla a hnedého cukru. Po-da-ri-lo sa :-).
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára