Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

nedeľa 7. decembra 2014

Jednoduchý cmarový pampúšik s hroznom

Tento jednoduchý druh koláča je šťavnatý, presýtený sladkou hroznovou chuťou a aj na druhý deň si zachová rovnakú šťavnatosť. Prikrytý v chlade vydrží niekoľko dní. Možno ho upiecť aj v muffinových formičkách.

100 g hladkej špaldovej múky
2 vrecká extra vanilkového pudingu Dr. Oetker
300 ml cmaru
2 vajíčka
100 g masla (82%) izbovej teploty
150 g hnedého cukru
1 ČL kypriaceho prášku
1 ČL jedlej sódy
zopár kvapiek vanilkovej esencie
trošku drveného anízu
štipku soli

cca 150 g bobúľ hrozna
cukrová poleva (práškový cukor vymiešaný do hustej kaše s vlažnou vodou)

Rúru zapnem na 180°C. Bobule hrozna umyjem a vykôstkujem. Múku zmiešam s pudingovým práškom, kypriacim práškom, jedlou sódou a štipkou soli.

Vajíčka rozdelím, bielky vyšľahám s polovicou cukru do tuhej peny, odložím do chladničky. Žĺtka vyšľahám so zvyškom cukru do bieleho krému, prilejem cmar, vanilkový extrakt  a maslo a dôkladne premiešam. Potom zašľahám postupne zmes suchých ingrediencií. Nakoniec pridám tuhý sneh z bielkov a iba špachtľou jemne vmiešam do cesta, ktoré vylejem do tortovej formy vystlanej papierom na pečenie, husto poukladám rozpolené a vykôstkované bobule hrozna, posypem kde tu hoblinami masla a krupicovým cukrom, aby sa bobule veľmi nevysušili a vsuniem do rozpálenej rúru na cca 30 minút piecť.

Po skúške špajdlou som koláč vybrala a ešte horúci som poliala cukrovou polevou a nechala vychladnúť. Je fakt božský a nie príliš kalorický. Just som vynechala škoricový cukor, aby vynikla čistá chuť hrozna, masla a hnedého cukru. Po-da-ri-lo sa :-).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára