Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

streda 31. decembra 2014

Datľový koláč s broskyňami

Tento zaujímavý koláč, mimochodom naozaj tak mäkučký, až sa rozplýva na jazyku, plný chutí, ešte doznievajúcich Vianoc, som poskladala vo svojom kulinárskom laboratóriu z niekoľkých receptov , ktoré som si našla na internete, lebo na každom mi niečo chýbalo a voilá, vznikol tento. Dá sa pripraviť aj so zázvorovým lekvárom a hruškami, či jablkami, pomarančmi a pod. Ja nemám rada, keď chuť zázvoru preráža cez ostatné chute, preto som volila nenápadný slivkový lekvár, ktorý sa hodí k hromade korenín, ktoré som použila. Táto kombinácia mi vyhovovala chuťovo najviac. Ale každý si môže k základnému receptu na cesto pridať čokoľvek, čo má rád a neobanuje. Je to ľahký, nie príliš sladký a vo svojej podstate nenáročný koláč k poobednej káve, keď vonku mrzzzzne.
Odporúčam podávať s kôpkou šľahačky, alebo hustého jogurtu.

200 g vykôstkovaných datlí
150 ml mlieka
50 g kokosového masla
50 g hnedého cukru
1/2 vrecka kypriaceho prášku
1 ČL sódy bikarbóny
1 PL hladkej špaldovej múky
1 vrecko vanilkového pudingového prášku
3 vajcia
50 g mletých lieskových orechov
0,5 dl likéru Amaretto (môže byť aj orechový)
1 stredne veľké jablko
1 PL slivkového lekváru
koreniny podľa chuti: mletá škorica, mletý klinček, drvený aníz, mletý kardamom

zavárané broskyne

Na polevu:

domáci karamelový krém
príp. sirup uvarený z 2 PL medu a 100 ml brandy

Rúru zapnem na 180°C. Broskyne nechám odkvapkať a nakrájam na hrubšie mesiačiky. Vykôstkované datle narežem na drobno a varím spolu s maslom a mliekom  na miernom ohni cca 5 minút. Potom odstavím a po vychladnutí posypem sódou bikarbónou, rozmixujem spolu so slivkovým lekvárom, koreninami, likérom a očisteným a na hrubom strúhadle nastrúhaným jablkom.

V druhej mise vyšľahám vajcia s cukrom, prisypem zmes múky, pudingového prášku a kypriaceho prášku a nakoniec zamiešam mleté lieskovce.

Potom obe tekutiny spojím a miešam, kým nedostanem jednoliate cesto, ktoré vylejem do formy, husto poukladám mesiačiky broskýň a vložím do rúry piecť na cca 15 – 20 minút. Treba sledovať, aby sa nepripálilo. Hotový koláč vyberiem, ešte horúci polejem karamelovým krémom, alebo ak nemáte doma, tak sirupom a nechám vychladnúť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára