Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 29. októbra 2011

Gaštanová zmrzlina


250 ml šľahačkovej smotany
100 ml plnotučného mlieka
2  žĺtky
70 g  medu (príp. práškového cukru)
250 g gaštanového pyré
0,5 cl rumu

víšne naložené v alkohole
čokoláda
vanilková oblátka

Vymiešam v kovovej miske žĺtky s cukrom a až potom prilejem mlieko a šľahačkovú smotanu (ak by ste totiž zmiešali naraz všetko dokopy, kúsky žĺtka budú plávať v tekutine ako oblaky). Misku vložím do vodného kúpeľa a za pospevovania a stáleho miešania (ako to zvykne robiť šaman) zahrievam tesne k bodu varu, kým nezhustne. Dlhšie určite nie, lebo by sa žĺtky mohli zraziť a melódia by sfalošnela. Odporúčam kontrolovať stav na vareške, či si hmota udržiava hladkú konzistenciu. Hneď ako začne hmota hustnúť, odstavím, položím na studený kameň príp. keramickú podložku a miešam, kým trošku nevychladne.
Ak by  náhodou hmota zhrudkovatela, nevadí, zachrániť ju možno mixovaním do hladka. Tento skutok bude mementom pre budúcnosť, že plameň má byť mierny a naše miešanie rezkejšie.
Do vlažnej hmoty potom nastrúham polozmrznuté gaštanové pyré, dochutím alkoholom, poriadne vymiešam, nalejem do nádoby, uzatvorím a vložím do mrazničky. Potom každú hodinu (cca 5 etáp stačí) vyberiem, premiešam a vložím späť.

Cez víkend som si ju poobede vybrala ku káve, naložila som ju do pohára, nahádzala na ňu hala bala višne, poliala roztopenou čokoládou, sadla som si k oknu, pozorovala tú prekrásnu farebnú scenériu padania lístia z korún stromov a potešila svoj jazyk lahodnou chuťou mrazených gaštanov. Žiaľ ja som doma nemala oblátky, ale určite si ich dokúpim.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára