Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 22. októbra 2011

Kápia brontová

Plnená kápia á la slovak mediteran

2 statné kápie
250 g kuracej pečienky
1 červená cibuľa
1 strúčik cesnaku
50 g kačacej masti + 50 g na poliatie
1 staršie pečivo
50 g údeného syra
0,5 dl bieleného vína
2 vajcia
trochu krupicového cukru
majorán, tymián podľa chuti
zopár stoniek petržlenovej vňate
čierne korenie
soľ
Kápiu vydlabem, rozrežem na „lodičky“, položím ich do  pekáča vystlaného papierom na pečenie a dám bokom. Kuracie pečienky očistím, nakrájam na menšie kúsky, najemno nakrájam pečivo, očistenú cibuľu a cesnak. V panvici na kačacej masti udusím cibuľu do sklovita, prisypem cesnak a keď začne rozvoniavať, vložím kúsky pečienky, okorením a restujem do mäkka. Nakoniec posolím podľa chuti. Soľ dávam nakoniec, aby mi pečienky nestuhli.
Do misy vsypem nakrájané pečivo, prelejem vínom, pridám 2 vajcia, bylinky, na jemno nakrájanú petržlenovú vňať, soľ a nakoniec restovanú pečienku. Poriadne premiešam a plním lodičky kopcom a kápie polejem kačacou masťou. Pekáč prikryjem alobalom a vložím do predhriatej rúry na 45 min. pri 200°C. Pred dopečením odstránim alobal, aby pekne zhnedli, posypem strúhaným syrom a dopekám, kým sa syr neroztečie. 

Podávam s uhorkovým šalátom a pohárom muškátového vínka i keď by sa hodil Cabernet Sauvignon Rosé, ale práve nebol v dosahu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára