Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

piatok 7. októbra 2011

Vínové štvorlístky a sprcha drakonoidov

Po tme som odchádzala ráno z domu, nikde nikto, bezvetrie a relatívny mestský pokoj. Ale odrazu sa zdvihol taký zlovestný veterný poryv, vzal do náruče všetky listy v okolí a rozhodil ho okolo seba, ako výstrahu, že od dnešného dňa končia dva prekrásne slnečné, skoro letné týždne babieho leta a prichádza nevrlé jesenné počasie. Na dnes očakáva krajina na západe vetrík o rýchlosti výchrice a zajtra by sa mal prehnať aj cez územie Európy meteorický roj drakonoidov, ktorý vraj bude možné sledovať okolo pol noci, baúúúúúú.
Je najvyšší čas potešiť sklamanú dušu niečím lahodným. Hm, čo by to len mohlo byť?! Niečo dych vyrážajúcu jednoduché a pritom sa roztápajúce na jazyku, aby som zajtra vydržala do tej pol noci....

Vínové štvorlístky

300 g hladkej múky
250 g masla
7 PL bieleho polosladkého vína
1 PL maku

vanilkový a práškový cukor

Zo všetkých ingrediencií okrem cukru som spracovala cesto plastelínovej konzistencie, zabalila do fólie a nechala oddychovať v chladničke do druhého dňa. Potom som ho vybrala, rozvaľkala na pomúčnenej pracovnej doske do výšky 0,5 cm a vykrajovala štvorlístky, ale aj kolieska, aby to bolo pestrejšie. Poukladala som ich na plech vystlaný papierom na pečenie a vložila do vyhriatej rúry na 10 min.  pri 180°C. Koláčiky by mali zostať po upečení bledé, inak sa budú drobiť a stratia tú sametovú chuť. Ešte horúce som ich obalila v práškovom a vanilkovom cukre, ktorý som v kamennom mažiari rozdrvila najemno.

Tak, a teraz môžem vyliezť na terasu zabaliť sa do deky a nechať sa osprchovať najkrehkejšími časticami medzi rojmi meteoritov, ktoré pravdepodobne cez tie tučné mračná neuvidím voľným očkom, čo mi nevadí, lebo ešte krehkejšie častice vínových štvorlístkov sa mi vpíjali do chuťových kanálikov, hotová vesmírna sladká óda.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára