Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

nedeľa 20. novembra 2011

Hruškovo-hroznový koláč s mandľovo-pistáciovým krémom

Na korpus:
1 balenie lístkového cesta
Ak nemáte po ruke, môžete nahradiť jednoduchým cestom:

200 g polohrubej múky
110 g masla
50 g krupicového cukru
2 žĺtka

Vymiešam maslo izbovej teploty s cukrom do biela, pridám žĺtka a postupne prisypem preosiatu múku. Cesto zabalím do fólie a vložím na hodinku do chladničky. Okrúhlu formu na koláč vymažem maslom, alebo vysteliem papierom na pečenie a cesto prstami roztlačím rovnomerne po celej ploche formy tak, aby mi vznikol vyšší okraj. Príp. cesto rozvaľkám medzi dvomi mikrotenovými sáčkami a vložím do formy. Popichám vidličkou a základ mám hotový.

Na krém:

100 g masla
2 vajcia
2 PL cukru
50 ml šľahačkovej smotany, príp. créme fraiché
100 g jemne mletých mandlí
1 plochú PL múky
20 g vanilkového pudingového prášku
30 g pistáciovej pasty
50 g kvalitnej horkej čokolády
pár kvapiek vanilkovej esencie

Ďalej:

2 – 3 zrelé hrušky
10 veľkých bobúľ hrozna
1 PL pražených mandľových lupienkov

Rúru zapnem na 180°C. Maslo izbovej teploty vymiešam s cukrom, za stáleho miešania pridám mandľovú múčku, po jednom vajcia, smotanu, pistáciovú pastu,  vanilkový puding a kvapnem zopár kvapiek vanilkovej esencie. Čokoládu nalámem na menšie kúsky, zmiešam s múkou a špachtlou jemne vmiešam do krému.
Z hrušiek orežem šupku, odstránim jadro a nakrájam na plátky. Hroznové bobule rozrežem, vyberiem jadierka.
Na pripravené cesto vylejem polovicu krému a v tvare slnečných lúčov poukladám plátky hrušky, medzi ne hroznové bobule a rovnomerne zalejem druhou polovicou krému. Ak by bol veľmi hustý, možno pridať trochu mlieka alebo šľahačky. Posypem praženými mandľovými lupienkami a vložím do rúry na 40 minút.

Pozn.:
Pistáciovú pastu som si kúpila pred nedávnom na Sicílií na slepo, lebo pred tým som ju nikde nevidela v tejto forme a napriek tomu, že je na môj vkus dosť drahá, má mimoriadne zmyselnú chuť. A horkú čokoládu som nemala doma inú, tak som nasekala z tej na obrázku, ktorá je ochutená kúskami kandovaného pomaranča, aspoň mal krém o to zaujímavejšiu chuť.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára