Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

nedeľa 27. novembra 2011

Kömbe tarifi – carihradský koláč

Tento kysnutý koláč, ktorý som pripravila so sladkou plnkou v zložení: zvyšný jogurt (z 200 g kelímku), nalámaná čokoláda, jemne mleté mandle, na menšie kúsky narezané sušené slivky a hrozno zbavené kôstok,  ohodnotila porota zložená z priateliek a rodina, ako famózny, z ktorého sa nedá dojesť. Sprvoti každý žundral, aké veľké kusy sú na tanieroch a že to ony v žiadnom prípade nezvládnu, ale keď zakúsili, tak som musela ratovať taniere.
Neľakajte sa, je tu viac verzií plniek, príprava nie je vôbec zložitá, lebo s cestom sa pracuje veľmi dobre a keď si plnky pripravíte vopred, tak je to hračka, fakt!

Cesto
500 g múky
200 ml mlieka
150 ml jogurtu (ak nemáte doma, tak 3 dl mlieka + 1 dl vody)
25 g čerstvého droždia
1 ČL cukru

Plnky na  slané varianty
100 g tvarohu
1 – 2 PL smotany
200 g špenátu
200 g prerastenej slaniny

500 g mletého mäsa
2 – 3 PL paradajkového pretlaku
1 cibuľa
200 g nastrúhaného syra (podľa chute údený, s modrou plesňou, tvrdý, dierkovaný)
2 strúčiky cesnaku
petržlenová vňať

Plnky na sladké varianty
150 g mletých vlašských orechov, lieskovcov alebo mandlí
3 PL medu
3 PL krupicového cukru
2 PL mlieka
trošku škorice
(z týchto ingrediencií uvariť plnku – mlieko zahriať, roztopiť v ňom med a cukor, pridať štipku škorice a vsypať do horúceho mlieka orechy – plnkou potrieť pláty cesta)
3 PL lekváru (marhuľového)

5 PL nutely
uvarený puding z 1 sáčku a pod.

Okrem toho
100 g masla
50 g masti (alebo bravčového sadla)
3 PL oleja
vajce na potretie

pri slanej   verzií: sezamové, ľanové, tekvicové semienka
pri sladkej verzií: na hrubo drvené orechy alebo mandle


Pripravím si kvások z vlažného mlieka, jogurtu izbovej teploty, cukru a droždia, ktorý nechám na teplom mieste vybehnúť.  Vylejem kvások do misy s preosiatou múkou a vypracujem cesto, ktoré bude dosť vláčne. Prikryjem a nechám hodinu  kysnúť, rozdelím ho na tri časti.



 Prvý bochník, na bohato pomúčnenej pracovnej doske  vytiahnem na tak tenko ako štrúdľové, veľkoryso potriem roztopeným maslom premiešaným s masťou, olejom, medom a cukrom a posypem husto mletými mandľami. Potom vytiahnem druhé cesto rovnakým spôsobom na rovnakú veľkosť a položím na prvé cesto, opäť potriem tukom a rozotriem plnku podľa fantázie (viď nižšie). Nakoniec vytiahnem tretie cesto rovnakým spôsobom, prenesiem na cesto s plnkou, potriem zvyšným tukom, natriem druhú plnku a idem skladať (na šťastie nie účty).

Hornú a dolnú tretinu cesta prehnem smerom k stredu a opačné strany tiež prehneme do stredu, ako keby som skladala obálku tak, aby sa okraje dotýkali, príp. jemne prekrývali. Možno potrieť jemne rozšľahaným vajíčkom, aby sa lepšie zlepili okraje, ale mne to držalo aj bez neho. „Balíček“ cesta preložím rýchlym ťahom na plech vystlaný papierom na pečenie skladanou častou nadol, prikryjem a nechám kysnúť minimálne hodinu. Potom ho šikmo nakrojím ostrým nožom z jednej strany plechu na druhý (do hviezdice ako pizzu), potriem vajíčkom, vložím na 40 - 45 minút do rúry vyhriatej na 180°C, kým sa neupečie do zlato-chrumkava. Po vybratí z rúry treba nechať trochu vychladnúť, aby sa lepšie dokrájal a potom sa  môžu všetci vrhnúť na ten turecký zázrak, trhať a jesť tak, aby pri tom zápale neublížili nikomu, ani sebe.




Ešte sa vrátim k variantám plnky, ktoré by sa u nás tiež spucovali na betón:

I.                   Na jedno cesto rozmrvím tvaroh, pokvapkám smotanou, okorením, posolím, rozsypem udusený špenát a na druhé opečenú slaninu pokrájanú na drobno a strúhaný syr,
II.                Udusím na kačacej masti cibuľu do sklovita, pridám na jemno nasekaný cesnak, mleté mäso, okorením (čierne korenie, červená paprika, majorán, tymián, červená paprika), osolím a udusím do mäkka. Vychladnutou zmesou potriem jedno cesto a druhé potriem paradajkovým pretlakom a posypem syrom a petržlenovou vňaťou,
III.             Nechám zovrieť mlieko zmiešané s medom a cukrom, odstavím, pridám škoricu, aby pustila arómu a prisypem orechy, premiešam a po vychladnutí potriem jedno cesta a druhé lekvárom,
IV.              Jedno cesto potriem nutelou a druhé pudingovým krémom.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára