Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

nedeľa 18. decembra 2011

Linecké koláčiky

Starý dobrý  linzer

Prvá zmienka o  lineckom ceste sa  objavila    v roku 1653 (v rakúskom Linzi?!) a najstarší recept bol zaznamenaný v kuchárskej knihe grófky Anny Margarity Sagramosa spred 350-tich rokov, takže sa jedná o jeden z najstarších známych koláčových ciest sveta a samozrejme aj všeobecne obľúbeného pekárenského produktu od čias baroka.
Tento historický recept sa od neskorších líši tým, že cesto bolo pripravované z rozpusteného masla, formou tzv. „koláča z misy“, ktorá bola v tvare dnešnej formy na paštétu a bola zo striebra. Zapekalo sa v nej cesto s ovocnou náplňou, zdobené povestnou mriežkou. Korenilo sa v jednej vrstve, formou „dobre okorenenej mriežky“ a mandle nesmeli chýbať zo žiadneho receptu.
Johan Konrad Vogel (1796-1883) sa zaslúžil o to, aby sa linecká torta stala populárnou na celom svete.  V  roku 1822 sa  po presťahovaní  do Linzu oženil s vdovou cukrára, prevzal vedenie dielne , o rok neskôr začal s masovou výrobou a  exportom vychýrenej Linzer torte do celého sveta.

A teraz originálny „historický“ recept:

250 g polohrubej múky
150 g masla
100 g jemne mletých pražených mandlí (príp. vlašských orechov)
150 g cukru
1 vajce
korenie (mletá škorica, klinček)
vanilková esencia
10 g kypriaceho prášku
300 g marmelády alebo lekváru (pôvodne ríbezľový)

Roztopené maslo vymiešam s cukrom, vajcom, pridám preosiatu múku s kypriacim práškom, mandle, korenie a esenciu. Hotové cesto zabalím do fólie a v chladničke nechám cez noc oddychovať, aby sa dobre spojili chute. V baroku ho zabalili asi do husto tkanej utierky a odniesli do chladnej špajze. Vyberiem z chladu, rozvaľkám na jemne pomúčnenej pracovnej doske do výšky cca 0,5 cm, vykrajujem zmysluplné tvary a ukladám ich na plech, vystlaný papierom na pečenie, vložím do vyhriatej rúry na 190°C a pečiem do rúžova.

Vyberiem, nechám vychladnúť, ja potieram malinovým lekvárom, párujem zlepovaním a podľa atmosféry zdobím práškovým cukrom, farebnou glazúrou a pod.
Ak ste sa rozhodli piecť tradičný linecký koláč o priemere 22 cm, tak  tri štvrtiny cesta rozvaľkajte do výšky 1,5 cm, vložte do formy vystlanej papierom na pečenie, potrite povrch marmeládou, zo zvyšného cesta formujte úzke pásy a z nich vytvorte mriežku. Potrite ju vajíčkom a pri 190°C pečte približne 40 minút. 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára