Truffle, teda čokoládové „hľuzovky“ či pralinky po prvý krát pripravil v jeden decembrový deň roku 1895 istý N. Petruccelli vo francúzskom Chambéry. Táto lahôdka dráždila chuťové poháriky aj Napoleonovi III., preto si myslím, že pri troške zručnosti amatéra, ako som ja, táto cukrovinka bude súca reprezentovať tento tradičný sviatok, vo forme darčeka pre priateľskú obec.
200 g kvalitnej (60% - 70%) čokolády
50 g masla
0,5 dl smotany na šľahanie
1 dl Cassis, Cognac, alebo iný aromatický alkohol
1 PL medu
1 PL kokosovej múčky
50 g vlašských orechov
50 g mandlí
100 g sušených sliviek
30 g kandovaného ananásu alebo marhúľ
200 g drvených sušienok
škorica
koriander
kakao (holandské) bez cukru na obaľovanie
Sušienky ( ja som použila celozrnné be-be) vložím do sáčku, zagumičkujem otvor a valčekom rozdrvím nahrubo (nie na prach), mandle a vlašské orechy opražím nasucho na teflónovej panvici, nahrubo nalámem, sušené a kandované ovocie nakrájam najemno, v miske zalejem alkoholom a poprášim mletou škoricou a koriandrom podľa chuti.
V menšom hrnci na miernom plameni roztopím maslo, vlejem mlieko, med a vsypem rozdrvenú čokoládu, intenzívne miešam, pokým čokozmes nebude hladká a lesklá. Odstavím, vmiešam zvyšok alkoholu, premiešam a postupne vsypem ovocie, orechy, mandle a nakoniec po etapách aj sušienky – podľa toho, akú hustú chcem mať masu a starostlivo zmiešam všetky ingrediencie do jednoliatej masy, ochutnám, ak treba dochutím a nechám vyhladnúť.
Kakao vysypem do nádobky, ďalej si pripravím pohár so studenou vodou a lyžičkou, vyhrniem rukávy a idem najprv formovať guľky tak, že namočím lyžičku do vody, vykrojím z masy kúsok o veľkosti orecha, prstami upravím do guľky a položím na pracovnú dosku. Takto pokračujem až do posledného kúska, pretože keď som ich hneď obaľovala, po niekoľkých kúskoch som mala hrubý lepkavý nános kakaa na prstoch a nedalo sa s nimi pracovať. Potom si umyjem ruky, poriadne usuším a obaľujem guľky v kakau, vkladám do pripravených papierových košíkov, tie do krabice, tú zabalím do igelitovej tašky aby guľky nevyschli a odnesiem do pivnice, kde je celkom slušná zima. Tam budú trpezlivo skrývať svoj sladký úsmev pre mojich adeptov na obdarovanie, keď sa chute dobre spoja.
Truffle z môjho bistra |
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára