Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

sobota 3. decembra 2011

Ricotta domáca

Ricotta je snehobiely, svieži taliansky syr s bohatou, ľahko sladkastou chuťou. Názov pochádza z latinského „recocta“, čo znamená prevarený. Textúra je jemne zrnitá, konzistencia hustá, podobná smotanovému tvarohu. Tento syr má nízky obsah prirodzeného tuku a taktiež soli, má vysoký obsah bielkovín, vápniku, fosforu, vitamínu A a B2, je ľahko stráviteľný a preto je vhodný pre všetky vekové kategórie a dokonca aj pre diabetikov. Vyrába sa spracovaním plnotučnej syrovátky z ovčieho i  kravského mlieka. K najväčším producentom patrí oblasť Ríma,  Sicílie, Kalábrie a Apulie.

Používa sa pri príprave nátierok, plniek do zákuskov, koláčov, cestovín a široké uplatnenie má aj  pri príprave ciest, ale chutí i samostatne, upravená či už na sladko, alebo na slano.

Čerstvá ricotta in slovacco

Keďže tento populárny taliansky syr nemá ochrannú známku, urobíme si ho po tichúčky doma po svojom:

1,5 l plnotučného čerstvého kravského mlieka

200 ml šľahačkovej smotany (33%)

2 PL šťavy z citróna, príp. bieleho octu

 

Čerstvé kravské mlieko si kupujem na mestskom trhovisku od jedného pána, ktorý doma chová kravky. Prinesiem tento hustý, plnotučný zázrak domov, vylejem do hrnca, prilejem smotanu na šľahanie a privediem tesne pred bod varu (95°C). Šľahačku pridávam kvôli výslednej konzistencií, ktorá je krémovejšia ako tá bez - viac sa drobí, je suchšia a preto sa hodí do šalátov alebo na cestoviny, tú šľahačkovú použijem ako plnku do koláča, alebo na nátierku.

Tesne pred bodom varu stíšim plameň, prilejem citrónovú šťavu, príp. ocot a pomaličky miešam, kým sa nevytvoria vločky s chvostom, ktoré sa oddeľujú a tvoria usadeninu. Trvá to tak 5 minút, potom odstavím, nechám pár minút odpočívať, medzi tým si pripravím sito, vysteliem ho gázou (alebo hustým plátnom), položím nad umývadlo a vylejem do neho obsah hrnca.

 

Aby rýchlejšie odtekala mútna tekutina, pomáham usadenine lyžicou, potom zviažem rohy gázy, natiahnem na paličku, položím cez hrdlo nádoby, odnesiem na chladné miesto a nechám odkvapkať tak 2 hodiny.                                         Potom ju vyklopím a ricotta neutrálnej chuti o váhe cca 200 g je pripravená na ďalšie použitie. Uskladniť ju možno tak na 3 - 4 dni v chladničke, netreba sa obávať zmeny chuti. Nie je od veci vyskúšať svoju zdatnosť v robení syra, je to sranda, uvidíte.
Konzumácií ricotty by sa mali vyhýbať ľudia alergický na laktózu.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára