Ricotta je snehobiely, svieži taliansky syr s bohatou, ľahko sladkastou chuťou. Názov pochádza z latinského „recocta“, čo znamená prevarený. Textúra je jemne zrnitá, konzistencia hustá, podobná smotanovému tvarohu. Tento syr má nízky obsah prirodzeného tuku a taktiež soli, má vysoký obsah bielkovín, vápniku, fosforu, vitamínu A a B2, je ľahko stráviteľný a preto je vhodný pre všetky vekové kategórie a dokonca aj pre diabetikov. Vyrába sa spracovaním plnotučnej syrovátky z ovčieho i kravského mlieka. K najväčším producentom patrí oblasť Ríma, Sicílie, Kalábrie a Apulie.
Používa sa pri príprave nátierok, plniek do zákuskov, koláčov, cestovín a široké uplatnenie má aj pri príprave ciest, ale chutí i samostatne, upravená či už na sladko, alebo na slano.
Čerstvá ricotta in slovacco |
Keďže tento populárny taliansky syr nemá ochrannú známku, urobíme si ho po tichúčky doma po svojom:
1,5 l plnotučného čerstvého kravského mlieka
200 ml šľahačkovej smotany (33%)
2 PL šťavy z citróna, príp. bieleho octu
Čerstvé kravské mlieko si kupujem na mestskom trhovisku od jedného pána, ktorý doma chová kravky. Prinesiem tento hustý, plnotučný zázrak domov, vylejem do hrnca, prilejem smotanu na šľahanie a privediem tesne pred bod varu (95°C). Šľahačku pridávam kvôli výslednej konzistencií, ktorá je krémovejšia ako tá bez - viac sa drobí, je suchšia a preto sa hodí do šalátov alebo na cestoviny, tú šľahačkovú použijem ako plnku do koláča, alebo na nátierku.
Tesne pred bodom varu stíšim plameň, prilejem citrónovú šťavu, príp. ocot a pomaličky miešam, kým sa nevytvoria vločky s chvostom, ktoré sa oddeľujú a tvoria usadeninu. Trvá to tak 5 minút, potom odstavím, nechám pár minút odpočívať, medzi tým si pripravím sito, vysteliem ho gázou (alebo hustým plátnom), položím nad umývadlo a vylejem do neho obsah hrnca.
Aby rýchlejšie odtekala mútna tekutina, pomáham usadenine lyžicou, potom zviažem rohy gázy, natiahnem na paličku, položím cez hrdlo nádoby, odnesiem na chladné miesto a nechám odkvapkať tak 2 hodiny. Potom ju vyklopím a ricotta neutrálnej chuti o váhe cca 200 g je pripravená na ďalšie použitie. Uskladniť ju možno tak na 3 - 4 dni v chladničke, netreba sa obávať zmeny chuti. Nie je od veci vyskúšať svoju zdatnosť v robení syra, je to sranda, uvidíte.
Konzumácií ricotty by sa mali vyhýbať ľudia alergický na laktózu.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára