Osvedčený recept z môjho bistra
Toto sú rožky, rozplývajúce sa na jazyku, ktoré pokladám za svoju hrdosť, lebo doteraz, kto ich okoštoval, nebanoval, nehanil, nenechal ani ždibec. Ak si raz to bistro na pobreží otvorím, tak táto slovenská lahôdka nebude chýbať pod veľkým skleneným zvonom hneď pri kávovare, aby lákala svojim neodolateľným orechovým či makovým úsmevom.
Cesto:
250 g hladkej múky
250 g polohrubej múky
kocka droždia (+ pol ČL prášku do pečiva- nemusí byť)
80 g cukru
150 g poctivého masla (82%) alebo bravčovej masti
1 dl mlieka (alebo 2 PL kyslej smotany) na kvások
1 žĺtok – môže byť, nemusí
Plnka:
130 g mletých orechov
70 g drvených piškót (príp. perník na strúhanie)
100 g cukru (alebo balíček vanilkového cukru a zvyšok obyčajný)
3 dl mlieka
2 PL rumu, troška škorice
strúhaná kôra z pomaranča
Ingrediencie spracujem na hladké, tvárne cesto a nechám kysnúť 4 -6 hodín. Možno ho zabaliť aj do igelitu a nechať v chlade cez noc, vynikajúco sa s ním potom pracuje. Vytvarujem z cesta gule, tie vyvaľkám na tenúčko, rozrežem na hviezdicu, položím plnku na širší okraj trojuholníka, zviniem, stlačím konce tak, aby plnka nemohla uniknúť, potriem žĺtkom, nechám ho zaschnúť na chladnejšom mieste alebo v prievane, následne ešte raz pretriem a nechám chvíľku v teple kysnúť (v lepšom prípade sa tým vytvorí efekt mramorového povrchu) a upečiem v predhriatej rúre na 190°C cca 15 minút - do zlatista.
Plnka:
Dám variť mlieko s cukrom, keď sa cukor roztopí zmiernim plameň, pridám mleté orechy, škoricu, strúhanú kôru z pomaranča a varím cca 2 minúty. Odstavím z ohňa a do vlažnej masy primiešam iba toľko mletých piškót, aby plnka zhustla a nakoniec pofŕkam rumom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára