Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

streda 7. decembra 2011

Vanilkové rožky

Tak toto je taká tá vianočná klasika, ktorú som spolu s lineckými koláčikmi a prešporskými rožkami napiekla mojej priateľke. Tá nemá ani čas, ani nervy na pečenie a viezla ich do zahraničia, kde vyčkajú na bezpečnom mieste nejaký ten týždeň, pokým príde čas sviatočný.

200 g hladkej múky
80 g kukuričného škrobu (maizeny) alebo vanilkového pudingu
30 g krupicového cukru
80 g mletých orechov (vlašské, lieskovce, mandle)
200 g masla (mäkkého)
1 žĺtok

Na obaľovanie – drvený alebo mletý vanilkový cukor zmiešaný s práškovým cukrom
Maslo izbovej teploty vymiešam s cukrom, pridám žĺtok a ďalej miešam  do biela. Prisypem preosiatu múku so škrobom, nakoniec jemne mleté orechy a spracujem plastelínové cesto, vytvarujem z neho 3 gule, ktoré zabalím do potravinovej fólie a vložím do chladničky na pár hodín, aby sa s ním lepšie pracovalo. Potom formujem na pracovnej doske rožky, premiestnim ich na plech vystlaný papierom na pečenie a vložím do vyhriatej rúry na 180°C na cca 10 minút.
Ešte teplé obaľujem v zmesi vanilkového a práškového cukru.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára