Tak toto je taká tá vianočná klasika, ktorú som spolu s lineckými koláčikmi a prešporskými rožkami napiekla mojej priateľke. Tá nemá ani čas, ani nervy na pečenie a viezla ich do zahraničia, kde vyčkajú na bezpečnom mieste nejaký ten týždeň, pokým príde čas sviatočný.
200 g hladkej múky
80 g kukuričného škrobu (maizeny) alebo vanilkového pudingu
30 g krupicového cukru
80 g mletých orechov (vlašské, lieskovce, mandle)
200 g masla (mäkkého)
1 žĺtok
Na obaľovanie – drvený alebo mletý vanilkový cukor zmiešaný s práškovým cukrom
Maslo izbovej teploty vymiešam s cukrom, pridám žĺtok a ďalej miešam do biela. Prisypem preosiatu múku so škrobom, nakoniec jemne mleté orechy a spracujem plastelínové cesto, vytvarujem z neho 3 gule, ktoré zabalím do potravinovej fólie a vložím do chladničky na pár hodín, aby sa s ním lepšie pracovalo. Potom formujem na pracovnej doske rožky, premiestnim ich na plech vystlaný papierom na pečenie a vložím do vyhriatej rúry na 180°C na cca 10 minút.
Ešte teplé obaľujem v zmesi vanilkového a práškového cukru.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára