Tento recept ma fascinoval už na prvý pohľad a na druhý ešte viac, pretože je nepredstaviteľné nakrájať tak tenučké plátky skoro ako papier z tak tvrdého „materiálu“ bez toho, aby sa dolámal. Ale ten, kto to skúsi, pochopí. Takže keď radi experimentujete, tu je návod na gastrolaboratórne pokusy, pretože výsledok za to stojí:
5 bielkov
150 g práškového cukru
150 g hl. múky špeciál
150 g vlašských orechov (ale možno kombinovať mandle s vlašskými orechmi alebo lieskovcami v rôznom pomere)
Zapnem rúru na 180°C. Bielka vylejem do vyššej misky, pridám štipku soli a vyšľahám z nich pevný sneh. Prisypem preosiaty cukor, prešľahám, potom taktiež preosiatu múku primiešam a nakoniec nalámané orechy.
Formu na srnčí chrbát vytriem olejom, vysypem sezamovými semienkami, vlejem do nej cesto a vsuniem do rúry na 35 – 40 minút. Keď sa cesto zodvihne a povrch chytí zlatohnedý odtieň, vyberiem, ešte horúcu formu s cestom zabalím do alobalu a odložím na chladné miesto do druhého dňa, dokedy cesto a orechy nasiaknu vlhkosťou z kondenzátu a zmäknú do takej miery, aby sa dali krájať na tenké plátky ostrým nožom. Takže po nakrájaní rozložím plátky na plech vystlaný papierom na pečenie a vložím do rúry vyhriatej na 150°C, aby chrumkavosťou pripomínali kexy.
Neodporúčam odbiehať od posiedky pri rúre! Radšej si vyčistite optiku, aby plátky neprihoreli, bola by to škoda.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára