Dvere

Život je jediná nákaza šíriaca sa pohlaviami, ktorej prípady končia 100%-nou smrťou.
Z jedného ponúkam chuťovku v mojom bistre, možno zachutí aj Vám.

nedeľa 11. decembra 2011

Orechové keksy tenučké ako papier

Tento recept ma fascinoval už na prvý pohľad a na druhý ešte viac, pretože je nepredstaviteľné nakrájať tak tenučké plátky skoro ako papier z tak tvrdého „materiálu“ bez toho, aby sa dolámal. Ale ten, kto to skúsi, pochopí. Takže keď radi experimentujete, tu je návod na gastrolaboratórne pokusy, pretože výsledok za to stojí:


5 bielkov
150 g práškového cukru
150 g hl. múky špeciál
150 g vlašských orechov  (ale možno kombinovať mandle s vlašskými   orechmi alebo lieskovcami v rôznom pomere)


Zapnem rúru na 180°C. Bielka vylejem do vyššej misky, pridám štipku soli a vyšľahám z nich pevný sneh. Prisypem preosiaty cukor, prešľahám, potom taktiež preosiatu múku primiešam a nakoniec nalámané orechy.
Formu na srnčí chrbát vytriem olejom, vysypem sezamovými semienkami, vlejem do nej cesto a vsuniem do rúry na 35 – 40 minút. Keď sa cesto zodvihne a  povrch chytí zlatohnedý odtieň, vyberiem, ešte horúcu formu s cestom zabalím do alobalu a odložím na chladné miesto do druhého dňa, dokedy cesto a orechy nasiaknu vlhkosťou  z kondenzátu a zmäknú do takej miery, aby sa dali krájať na tenké plátky ostrým nožom. Takže po nakrájaní rozložím plátky na plech vystlaný papierom na pečenie a vložím do rúry vyhriatej na 150°C, aby chrumkavosťou pripomínali kexy.

Neodporúčam odbiehať od posiedky pri rúre! Radšej si vyčistite optiku, aby plátky neprihoreli, bola by to škoda.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára